« Komentari
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
21. STOLJEĆE

Država bez knjižnica

Višemilijunski Denver uskoro neće imati niti jednu knjižnicu. Kada ste zadnji put posjetili knjižnicu u vašem gradu?

Više o

knjižnica

,

trgovački centri

U moru novosti i vijesti koji svakodnevno tutnje nepreglednim prostorima Interneta, teško je izdvojiti svaku koja je nekome na planetu bitna, bez obzira na to koliko različiti internetski portali, specijalizirane stranice ili sajtovi poput Digg-a i Reddit-a dobro radili svoj posao.

Ipak, ovih je dana na nekolicini američkih web portala, onako usputno, objavljena vijest o tome kako će nekoć veliki i moćni Detroit zatvoriti sve svoje javne knjižnice, a o istome razmišljaju i gradske vlasti u Denveru.

Zatvaranje bilo kakve ustanove, javne ili privatne, u doba ekonomske krize koja još traje, uvijek je loša i ružna vijest, budući da sa sobom nužno nosi otpuštanja radnika i ekonomsku neizvjesnost za njihove obitelji.

"Ne trebate paliti knjige kako bi uništili neku kulturu ili civilizaciju. Sve što trebate jest navesti ljude da prestanu čitati." Ray Bradbury

Na prvi je pogled lako pomisliti kako doista ima važnijih ustanova od „tamo neke" knjižnice, za koje je puno veća tragedija ako su prisiljene staviti ključ u bravu ili otpuštati radnike: komunalije, policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć, prosvjetni radnici i mnogi drugi. Na kraju krajeva, kad živimo u Hrvatskoj, ovakvoj kakva nam jest, ionako mislimo da su svi državni službenici lijeni, preplaćeni ili korumpirani, a najčešće da su svo troje.

S druge strane, kada nam vijest o zatvaranju mjesta koja su generacijama bile sinonim za ugodno mjesto za druženje, vođenje intelektualnih rasprava i podizanje opće kulture dolazi iz još uvijek najmoćnijeg gospodarstva na svijetu, to svakako poziva na zabrinutost ili barem razlog da stanemo na sekundu i pomalo patetično se zapitamo kamo ide ovaj svijet.

Doista, ako vlasti zemlje koja je izgradila svoju demokraciju na svetosti pisane i izgovorene riječi smatraju kako zatvaranje svih javnih knjižnica u gradu od preko 5 milijuna stanovnika nije „big deal" zbog činjenice da ionako svi danas imaju Internet, kakva li je onda tek budućnost očuvanja pismenosti i razine opće kulture u zemljama poput naše?

Ukoliko ste i vi poput autora ovih redaka, vjerujemo da neke od svojih najljepših uspomena iz djetinjstva nosite upravo iz svojih lokalnih knjižnica. I rijetko je što tako tužno kao prizor zatvorene knjižnice, ma kako mala ili neugledna ona bila.

"Pisac samo započinje knjigu. Čitatelj ju završava."  Samuel Johnson

Da, čitanje knjiga je spor proces koji zahtjeva puno vremena, posebice ako ga usporedimo sa surfanjem Internetom koji nam omogućava da u svega nekoliko minuta zadovoljimo naše intelektualne potrebe. Knjige, s druge strane, zahtijevaju strpljenje i dugotrajnu pozornost na materijal koji pokušavamo upiti.

Pored svih pozitivnih stvari koje nam je donijelo tehnološko doba (a ima ih puno), smatramo kako je polagano i tiho nestajanje knjižnica te kulture čitanja tragična činjenica za sve generacije koje dolaze i kojima ostavljamo svijet.

Razmislite o ovome kada sljedeći put na dnu 19. stranice vaših omiljenih novina pročitate kako su napokon srušili staru knjižnicu kako bi Kerum, Todorić ili Horvatinčić tamo otvorili toliko isčekivanu podružnicu nekog stranog lanca odjeće ili trgovački centar.

Piše: M. Lozančić
19.07.2011. 16:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh