« Komentari
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
JEZICI SVIJETA

Uspon i pad francuskog jezika

Nekoć jezik kulture, znanosti i umjetnosti, francuski jezik zadnjih godina doživljava drastičan pad govornika, a francuska je pop kultura odavno izgubila bitku s britanskom i američkom

Fotografija vijesti
Više o

strani jezici

,

ugroženi jezici

,

engleski jezik

,

francuski jezik

Već je neko vrijeme velikoj većini stručnjaka, ali i običnih ljudi, potpuno jasno kako engleski jezik postaje „univerzalni jezik". I dok svake godine na svijetu opstaje sve manji i manji broj živućih jezika koji imaju aktivne govornike, engleski se proširio na svaki kontinent na planetu. Unatoč tomu što engleski nije, suprotno predviđanjima, uništio ostale velike europske jezike (njemački, ruski i španjolski kao najbolji primjeri), jedan od njih već se dugi niz godina doživljava nezaustavljivi pad, kako u broju govornika, tako i u kulturlološkoj i sociološkoj relevantnosti. Engleski možda nije osvojio svijet, ali francuski ga je jezik svakako izgubio.

Razlozi za takav pad francuskog jezika su brojni, a jedan od najvažnijih je svakako zemljopisno okruženje frankofonih zemalja. Pogledajte gdje se na karti svijeta i koliko daleko jedna od druge nalaze Francuska, Vijetnam, Quebec i otočje Gvadalupa i brzo će vam biti jasno da je gotovo nemoguće tim zemljama i krajevima održavati ikakve direktne veze s drugim područjima gdje se govori francuski.

Pad se francuskog najbolje može vidjeti u sjevernoj Africi, gdje je prisiljen zadnjih desetljeća natjecati se s arapskim, jezikom koji je postao izvor nacionalnog, religijskog i kulturnog identiteta narodima tih krajeva. Južno od Sahare, zemlje koje su nekoć imale većinski frankofono stanovništvo prebacuju se na engleski, zbog sve jačeg utjecaja Južne Afrike, s kojom je većina afričkih zemalja povezana gospodarski.

Slična se stvar s ovim jezikom događa i u Sjevernoj Americi te Europi, gdje jednostavno gubi bitku s mnogo jačim i raširenijim engleskim. Čak 41% Europljana govori engleski kao strani jezik, dok se isto može reći tek za njih 19% kad je francuski u pitanju. Štoviše, u većini europskih zemalja, posebice istočne i južne Europe, francuski je tek 3. strani jezik, budući da ga je osim engleskog pretekao i španjolski.

Čini se kako pad ništa više ne može zaustaviti, čega su svjesni i sami Francuzi. 2008. godine budžet La Francophonie-a, međunarodnog tijela koje regulira francuski jezik, bio je 6 milijuna eura. S druge strane, budžet British Councila, tijela koje regulira učenje engleskog jezika, bio je 150 milijuna eura.

Osim što gubi govornike, francuski su jezik i kultura izgubili mnogo od svoje povijesne važnosti, čak i u bivšim kolonijama.

Ovo je nažalost crno vrijeme za nekadašnji jezik kulture, znanosti i umjetnosti.

Piše: Gary Girod, NewGeography
26.08.2011. 15:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh