« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ZA OBRANU ILI AGRESIJU?

Izrael se naoružava s 30 američkih F-35 borbenih zrakoplova

"Najusavršeniji borbeni zrakoplov na svijetu danas, F-35 će poboljšati izraelski obrambeni kapacitet", izjavio je izraelski veleposlanik u SAD-u Michael Oren

F35A
F35A (Wikipedia)
Više o

Izrael

,

zrakoplov

,

Sultan den Abdel Aziz

Izrael je u četvrtak potpisao ugovor sa SAD-om o kupovini 20 najsuvremenijih borbenih zrakoplova F-35, priopćeno je iz službenih izvora. Kupovinom 20 Joint Strike Fightersa proizvedenih u SAD-u Izrael će se opskrbiti sofisticiranijim borbenim zrakoplovom od onih kojima raspolažu sve ostale zemlje u regiji, s obzirom na rastuću napetost s Iranom i nakon masovne prodaje američkog oružja Saudijskoj Arabiji.

"Najusavršeniji borbeni zrakoplov na svijetu danas, F-35 će poboljšati izraelski obrambeni kapacitet vlastitim snagama suočen s prijetnjom iz bilo kojeg pravca na Bliskom istoku", piše u priopćenju Michael Oren, izraelski veleposlanik u SAD-u. Oren je ugovor ocijenio "važnim događajem zbog svojeg strateškog i povijesnog značenja".

Dužnosnici Pentagona potvrdili su tu prodaju. Zrakoplovi bi trebali biti isporučeni između 2015. i 2017. Ugovorom je predviđena mogućnost kupnje još 75 tih zrakoplova u budućnosti. (hina/metro-portal)

08.10.2010. 11:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh