« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
LIU XIAOBO

Zatočeni kineski aktivist dobio Nobela za mir

Za stalne i nenasilne napore na promicanju ljudskih prava u Kini Liu Xiaobo dobio je Nobelovu nagradu za mir

Prosvjed za Liu Xiaoboa
Prosvjed za Liu Xiaoboa (Wikipedia)
Više o

Nobelova nagrada

,

disidenti

,

Nobelova nagrada za mir

,

otpisivanje dugova

Zatočeni kineski prodemokratski aktivist Liu Xiaobo dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavio je u petak Norveški odbor za dodjelu nagrade, prenose agencije.

Liu Xiaobo, profesor književnosti, trenutačno se nalazi u zatvoru gdje služi 11-godišnju kaznu zbog potpisivanja manifesta 2008. u kojem je zajedno s drugim kineskim disidentima tražio slobodu govora i održavanje višestranačkih izbora u Kini.

Predsjednik Nobelova odbora Thorbjorn Jagland kazao je da je Liu izabran jednoglasno zbog svojih "dugotrajnih i nenasilnih napora na promicanju ljudskih prava u Kini", prenosi agencija dpa. Obrazlažući odluku, Jagland je naglasio da Odbor "vjeruje u blisku povezanost ljudskih prava i mira". On je dodao da kineska vlada "krši" nekoliko međunarodnih konvencija, te vlastiti ustav koji uključuje i slobodu govora i okupljanja.

Liu (54) je jedan od autora Povelje 08, političkog manifesta sličnog Povelji 77 koju su sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća objavili češki i slovački disidenti okupljeni oko Vaclava Havela. Liu se od prosinca prošle godine, godinu dana nakon objavljivanja Povelje, nalazi u zatvoru gdje služi 11-godišnju kaznu zbog potkopavanja moći države.

U središte pozornosti javnosti došao je još 1989. kao jedan od vođa prodemokratskih prosvjeda na Tiananmenu. Tada je uhićen i tijekom devedesetih je proveo 20 mjeseci u zatvoru, te tri godine u radnom logoru, prenosi agencija Reuters.

Dodjela Nobelove nagrade Liuu nije iznenađenje jer je on uz afganistansku aktivisticu Simu Samar u svjetskim medijima slobio za glavnog kandidata uoči izbora.

Nagrada, koja uključuje i novčani iznos od oko 1,5 milijuna dolara, bit će službeno dodijeljena u Oslu 10. prosinca. Zasad nije poznato tko će primiti nagradu ako to Liu ne bude u mogućnosti.(hina/metro-portal)

 

08.10.2010. 12:19:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh