« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
JOŠ 90 METARA

Čileanski rudari uskoro bi mogli ugledati svjetlo dana

Bušenje otvora kroz koji će se izvući 33 rudara iz rudnika bakra i zlata San Josea u pustinji Atacami na sjeveru Čilea dovršit će se idućih dana

Fotografija vijesti
Više o

Čile

,

akcija spašavanja

,

rudari

"Tijekom vikenda, zacijelo u subotu, dovršit ćemo bušenje otvora za evakuaciju rudara", rekao je ministar rudarstva Laurence Golborne za novinare kojih je svakim danom sve više oko rudnika. Ekskavator T-130 koji je najdalje odmakao od triju bušilica, nastavio je bušenje u četvrtak, na dubini od 535 metara, ili nepunih 90 metara do cilja, nakon zastoja od dvadesetak sati radi zamjene na jednoj od glava bušilice koje se brzo habaju prolaskom kroz granitne stijene.

Ministar Golborne nije isključio mogućnost da će ekskavator "uz malo sreće" doći do cilja u petak, ne bude li nužna zamjena na glavama bušilice. "No to će biti teško", istaknuo je. Kada se otvor probije, dodao je Golborne, izvlačenje rudara u pravom smislu riječi počet će tek za "dva do tri dana", kako bi se pripremila operacija, a možda i "osam do deset dana" odluče li stručnjaci uvući u otvor čelične cijevi koje bi smanjile rizik od urušavanja otvora tijekom izvlačenja.

Pripreme za spašavanje rudara budno prate svi svjetski mediji, a papa Benedikt XVI. pozvao je u četvrtak da se "ne zaboravi rudare iz Atacame", kojima je poslao krunice. "Žarko molim za njih", istaknuo je Papa. (hina/metro-portal)

07.10.2010. 22:28:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh