« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
JAVIER SOLANA:

Izrael mora poštovati preuzete obaveze

Međunarodna zajednica će se prema novoj izraelskoj vladi odnositi "u skladu s njezinim programom i platformom".

Javier Solana
Javier Solana (Getty Images)
Više o

EU

,

Izrael

,

Palestina

,

Javier Solana

,

Mahmud Abas

,

izraelsko-palestinski spor

,

George Mitchell

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u subotu da bilo koja izraelska vlada mora poštovati obaveze na koje su pristale prethodne vlade.

Nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramalahu, Solana je novinarima rekao da će se međunarodna zajednica odnositi prema novoj izraelskoj vladi "u skladu s njezinim programom i platformom".

Izrazio je nadu da će budući premijer Benjamin Netanyahu i njegova desničarska vlada poštovati obaveze prethodnih vlada, posebice one o rješenju izraelsko-palestinskog spora stvaranjem dviju država i prestanku židovskog naseljevanja na Zapadnu obalu.

Abas je rekao da palestinska strana zahtjeva poštovanje ranijih sporazuma i obaveza kako se u mirovnom procesu ne bi sve "vratilo na nultu točku".

Palestinski predsjednik je u petak razgovarao i s američkim posebnim izaslanikom Georgeom Mitchellom i njemu također poručio da je palestinska samouprava spremna na suradnju s bilo kojom izraelskom vladom, ali pod uvjetom da poštuje sve što je ranije dogovoreno. (hina/metro-portal)

28.02.2009. 10:26:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh