« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MRKVE I BATINE

Izrael je za pregovore sa Sirijom, ali ipak joj prijeti

Nakon što je Sirija poručila da Izrael gura Bliski istok prema novom ratu stigao je poziv na nastavak pregovora, ali i prijetnja 'općim ratom'

Izraelski tenkovi na Golanskoj visoravni
Izraelski tenkovi na Golanskoj visoravni (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Golanska visoravan

,

Ehud Barak

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

mirovni pregovori

,

Benjamin Netanyahu

,

Avigdor Lieberman

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da je spreman pristati na posredovanje treće strane radi obnove pregovora Izraela i Sirije koji su zapeli prije više od godinu dana.

"Premijer je puno puta rekao da je spreman doći bilo kamo kako bi pregovarao sa Sirijom, bez ikakvih uvjeta. Da bi to postigao, Izrael ne isključuje pomoć neutralne treće strane", ističe se u premijerovu priopćenju.

"Nažalost, Sirija postavlja zapreke i sprječava pregovore o postizanju rješenja koje bi osiguralo mir, sigurnost i gospodarski razvoj svih strana", dodao je Netanyahu.

U srijedu je sirijski ministar vanjskih poslova Walid Mouallem upozorio Izrael da ne pomišlja na rat sa Sirijom, ocijenivši da bi se takav sukob prometnuo u "opći rat".

Sirijski ministar je to izjavio pošto su ga novinari zamolili da komentira izjavu izraelskog ministra obrane Ehuda Baraka koju je dao u ponedjeljak navečer pred visokim vojnim dužnosnicima.

Po toj izjavi, Izrael bi se "zbog nepostojanja mirovnog ugovora sa Sirijom mogao naći u vojnom sukobu koji bi mogao uzrokovati opći rat", kako je prenio ministrov ured.

Sirija i Izrael su u svibnju 2008. uz posredovanje Turske počeli neizravne pregovore o Golanskoj visoravni koju je Izrael zauzeo 1967., a Damask ju želi vratiti, te o mogućem mirovnom ugovoru. No pregovori su prekinuti nakon izraelske vojne ofenzive na Pojas Gaze u prosincu 2008.

Lieberman: Asad će izgubiti vlast ako izazove rat

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman upozorio je u četvrtak da će sirijski predsjednik Bašar al-Asad "izgubiti i rat i vlast" ako izazove vojni sukob s Izraelom.

"Naša poruka Asadu mora biti jasna: ne samo da ćeš izgubiti idući rat, već i vlast, ti i tvoja obitelj", rekao je Lieberman u izjavi koju je prenio javni radio.

"Ne zanimaju ga (Asada) ni ljudski životi ni općeljudske vrijednosti, samo vlast", dodao je.

Lieberman je reagirao na izjavu sirijskog predsjednika koji je u srijedu kazao da Izrael nije ozbiljan u mirovnim naporima i da gura Bliski istok prema novom ratu. (hina/metro-portal)

04.02.2010. 11:36:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh