« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SUMNJIVE CRPKE

Australci zaustavili brodove na putu za Iran

Službene potvrde o tome što se na brodovima nalazi nema, ali je australski premijer akciju odmah opravdao iranskim nuklearnim programom

Kevin Rudd, australski premijer
Kevin Rudd, australski premijer (Getty Images)
Više o

Austrija

,

Kevin Rudd

,

iranski nuklearni program

,

iranski brodovi

Australija je zaustavila tri teretna broda na putu u Iran, objavio je u četvrtak australski premijer Kevin Rudd, ne rekavši kada se događaj zbio.

Ministar obrane John Faulkner u svojoj se odluci pozvao na međunarodni sporazum o neširenju nuklearnog oružja, tehnologije i materijala, dodao je Rudd.

"Ako pogledate koliko Iran sa svojim nuklearnim programom prijeti regionalnom i svjetskom miru, onda nema druge mogućnosti do odlučnog međunarodnog djelovanja na područjima kao što je ovo", rekao je Rudd za medijsku kuću ABC.

"Mislimo da nacionalna sigurnost i australski interesi nemaju cijenu", dodao je.

Premijer nije kazao kada su brodovi zaustavljeni ni što su prevozili, ali je, po pisanju The Australiana, najmanje jedan brod prevozio crpke koje se mogu koristiti za hlađenje nuklearnih centrala.

Obogaćivanje urana je glavno pitanje oko kojega su se sukobili Iran i Zapad, koji se plaši da bi Teheran, pod izlikom mirnodopskog nuklearnog programa, mogao proizvesti uran dovoljno obogaćen da bi se od njega mogla proizvesti atomska bomba. Iran odlučno niječe da ima takve planove. (hina/metro-portal)

04.02.2010. 11:54:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh