« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
UN-OV IZASLANIK:

Izbori u Afganistanu dolaze u najgorem mogućem trenutku

Sama činjenica da se izbori organiziraju je čudo, jer trenutak ne bi mogao biti gori, kaže UN-ov izaslanik

Afganistan
Afganistan (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

UN

,

Afganistan izbori

Parlamentarni izbori koji se u subotu održavaju u Afganistanu pokazat će stanovništvu da demokracija "napreduje", ali dolaze u "najgorem mogućem trenutku" i "čudo" je što se uopće održavaju, ocijenio je posebni izaslanik UN-a u Kabulu Staffan de Mistura.

"U savršenom svijetu bilo bi i povoljnijih trenutaka za organiziranje tih izbora, budući da je Afganistan u veoma kritičnom razdoblju", rekao je Mistura u trenutku dok jača talibanska pobuna.

"Ipak, kada se izbori ne bi održali ustavni poredak bi oslabio", dodao je, ocijenivši da bi to bila "poruka da demokracija nema budućnosti u Afganistanu". "Sama činjenica da se izbori organiziraju je "čudo", istaknuo je diplomat. "U najgorem mogućem trenutku želi se postići najbolji mogući rezultat", dometnuo je.

"Drugim riječima, glasački listići su bolji način za rješavanje problema od oružja", rekao je voditelj UN-ova ureda u Afganistanu.

Oko 10,5 milijuna Afganistanaca pozvano je da između više od 2.500 kandidata izabere 249 zastupnika Narodne skupštine, među kojima je 68 mjesta namijenjeno ženama. Riječ je o drugim parlamentarnim izborima u zemlji nakon pada talibanskog režima koncem 2001.

Izbore organiziraju afganistanske vlasti, a 150 milijuna dolara potrebnih za njihovo održavanje osigurala je međunarodna zajednica.(hina/metro-portal)

14.09.2010. 13:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh