« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
CENZURA NA DJELU

Australija zabranila televizijski spot o eutanaziji

VIDEO - U spotu koji je izradila udruga za legalizaciju eutanazije napaćeni starac objašnjava kako bolest i blizina smrti nisu ono što je izabrao

eutanazija
eutanazija (Shutterstock)
Više o

cenzura

,

eutanazija

,

5. rujna

,

tri dana

Australsko regulatorno tijelo za javnu televiziju zabranilo je prikazivanje spota koji je izradila udruga za legalizaciju eutanazije. U spotu koji traje 45 sekundi starac ispaćena lica sjedi na postelji i kaže: "Vjenčanje s Tinom i rađanje naše dvoje djece bio je moj izbor. Vožnja u fordu isto je bila moj izbor. Ono što nisam izabrao, jest bolest i blizina smrti".

"Nisam izabrao smrt od gladi jer pri gutanju hrane imam osjećaj da gutam žilete. Učinio sam svoj posljednji izbor. Samo imam potrebu da me vlada sasluša", nastavlja starac kojeg utjelovljuje jedan glumac.

Ovaj reklamni spot krši televizijski kodeks koji kaže da "reklame koje promiču ili potiču samoubojstvo nisu prikladne za televiziju", objavili su australski cenzori.

"Ovime ne izražavamo nikakvo mišljenje o etičkoj i zakonskoj raspravi koja se vodi o eutanaziji i nipošto ne želimo utjecati na prekid te osjetljive javne rasprave", dodaju članovi regulatornog tijela.

Australska savezna država Northern Territory prva je u svijetu 1995. odobrila eutanaziju, ali je australska vlada brzo poništila tu odluku. (hina/metro-portal)

14.09.2010. 15:33:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh