« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PRIJEVARA

Tisuće Hrvata izgubilo novac u Kanadi

Riječ o velikoj hipotekarnoj prijevari u kojoj je bez novca ostalo preko 4000 ukljui, uglavnom kanadskih Hrvata

Novac
Novac (Dreamstime)
Više o

hipotekarni krediti

,

prevara

,

Kanada

Više od 4000 ljudi, uglavnom kanadskih Hrvata, izgubit će zbog prijevare ukupno devet milijuna dolara uloženih u kreditnu zadrugu, objavila je kanadska policija koja istražuje slučaj prijevare u podružnici Hrvatske kreditne zadruge Toronto, javili su kanadski internetski mediji.

Prema pisanju medija, policija je priopćila da je riječ o velikoj hipotekarnoj prijevari u koju je navodno uključen i 60-godišnji upravitelj zadruge, te još tri osobe.

"U lipnju 2010. djelatnici ureda za prijevare počeli su istragu na temelju sumnje za prijevaru u Hrvatskoj kreditnoj zadruzi sa sjedištem u Mississaugi. Istražitelji su utvrdili da su osumnjičeni, uz pomoć glavnog upravitelja Hrvatske kreditne zadruge, pribavili lažne hipoteke na neizgrađenim parcelama u ruralnim dijelovima Ontarija", priopćila je policija.

Uhićeno troje ljudi

Policija je dodala da su zbog prijevare kreditna zadruga i njezini članovi izgubili devet milijuna dolara. "Nadalje, više od 4000 članova zadruge izgubilo je po 250 dolara članarine, dok su njihovi depoziti ipak zaštićeni u Ontarijskoj agenciji za osiguranje depozita", potvrdila je kanadska policija.

Policija je prošli tjedan uhitila troje stanovnika Toronta, među kojima je i glavni upravitelj zadruge, dok se za četvrtim sudionikom prijevare traga. Svo četvoro optuženo je za udruženi pothvat kako bi se počinila prijevara veća od 5000 dolara.

Hrvatska kreditna zadruga osnovana je 1958. godine kako bi se pomoglo pripadnicima hrvatske zajednice u Torontu, Mississaugi, Hamiltonu i susjednim područjima. Prema statutu zadruge, članovi su mogle biti isključivo osobe hrvatskog podrijetla koje žive na području grada Toronta, te susjednih općina Halton, Hamilton-Wentworth, Niagara, Peel i York.(hina/metro-portal)

14.09.2010. 12:43:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh