« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
EH, DA...

Izbjegavajte umjetne zaslađivače

Zamjena šećera umjetnim zaslađivačima već dulje vrijeme izaziva kontroverze

Bolje vi to izbjegavajte!
Bolje vi to izbjegavajte! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

prehrana

,

umjetni zaslađivači

Milijuni ljudi svakodnevno konzumiraju zaslađivače u proizvodima poput dijetalnih sokova, dijelom da bi izbjegli nakupljanje viška kilograma zbog previše šećera koji unose u organizam. No zamjena šećera umjetnim zaslađivačima već dulje vrijeme izaziva kontroverze.

Da bi procijenili uzrokuju li zaslađivači rak, istraživači su u Francuskoj analizirali podatke prikupljene među više od 100.000 ispitanika.

U sklopu istraživanja francuske internetske stranice NutriNet-Sante oni su preko upitnika sami prijavljivali što jedu, kakvim stilom života žive te su navodili potencijalne povijesti bolesti u intervalima od 2009. do 2021.

Zatim su usporedili povezanost konzumacije zaslađivača s rizikom od razvoja raka, a u obzir su uzeli i druge varijable, poput pušenja, loše prehrane, životne dobi i tjelesne aktivnosti.

Među sudionicima studije koji su zaslađivače konzumirali "češće od prosjeka zamijećen je povećan rizik od raka - 13 posto veći nego među onima koji ih nisu konzumirali", kazala je Mathilde Touvier, direktorica istraživanja na francuskom institutu INSERM i voditeljica studije.

Po istraživanju objavljenom u časopisu PLOS Medicine, veći rizik od raka bio je posebice vidljiv kod onih koji su konzumirali aspartam i acesulfam kalij, koji se koriste u mnogim bezalkoholnim pićima, uključujući i Coca-Colu Zero.

Sokovi su zaslužni za više od polovice ukupne konzumacije umjetnih zaslađivača, dok stolna sladila sudjeluju s 29 posto.

U istraživanju stoji da je kod dijela ispitanika "uočen veći rizik od razvoja raka dojke i nekih oblika raka povezanih s prekomjernom tjelesnom težinom".

Touvier je kazala da se "ne može u potpunosti isključiti subjektivnost pri ispunjavanju upitnika, koja je povezana s načinom života konzumenata" te je pozvala na dodatna istraživanja koja bi mogla potvrditi dosadašnje rezultate.

31.03.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    31.03.2022. 11:43
    Uzas :0 puno kemikalije u hrana pesticidi gmo umjetna bojila
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh