« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
ANTI-KANCEROGENA DOSTAVA

Istraživači stvaraju 'pametnu bombu' koja ubija rak iznutra

Pametne bombe bi se na poseban način vezale za stanice raka i u njih ispustile lijek koji bi uništio i kancerogenu masu i matične stanice sposobne za regenraciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Rak

,

kemoterapija

,

rak lijek

,

150. godišnjica

,

zakon o zabrani neregistrirane djelatnosti

Istraživači trenutno rade na sustavu dopremanja lijeka u stilu 'pametne bombe' kojim bi se s lakoćom mogle pronaći i uništiti kancerogene pojave u našem tijelu. Prema riječima Weija Duana, izvanrednog profesora pri Sveučilištu Deakin koji vodi projekt s kolegama znanstvenicima iz Indije, uporaba pametnih bombi imala bi manje nuspojava za razliku od tradicionalne kemoterapije.

„Stanice raka su iznimno teške za ubiti jer sadrže takozvane kancerogene matične stanice koje su korijen ili sjeme raka i koje su otporne na lijekove", kaže dr. Duan. „Dok današnji tretmani ubijaju gomile stanica raka, korijen raka izbjegava učinak terapije pa se može regenerirati u novu kancerogenu masu", dodaje Duan. Istraživač objašnjava kako namjerava stvoriti pametnu bombu koja bi ušla u stanice raka i ispustila lijekove unutar njih, ne izvana, i na taj način ubila sve stanice i sam korijen raka.

>> Pametne nanobombe uništavaju rak

Sustav molekularne dostave lijeka temeljio bi se na takozvanoj RNK interferenciji, odnosno 'utišavanju' gena čime se omogućuje kontrola nad njima u stanicama. Istraživači prvo stvaraju kemijsko antitijelo koje će biti sposobno vezati se za stanice raka. Taj „'navodeći projektil' će imati lipidne čestice posebne namjene koje će nositi lijek protiv raka kao i anti-kancerogene gene", preciziraju znanstvenici.

>> DNK roboti bi mogli jednog dana šetati vašim tijelom

Dr. Duan napominje da bi se ista metodologija mogla upotrijebiti i kod neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove ili pak nekih srčanih bolesti i dijabetesa. Čitav istraživački projekt obavlja se u suradnji s indijskim Znanstvenim institutom iz Bangalora, Zdravstvenim centrom za rak Andrew Love iz Australije i tvrtkom ChemGenex Pharmaceuticals.

„Ovaj sustav bi bio vrlo prikladan za ljude jer bi ga mogli razgraditi što znači da ne bi bio toksičan za ostale stanice u tijelu i imao bi vrlo ograničene nuspojave", kaže Duan dodajući da će ovaj projekt znatno unaprijediti kvalitetu življenja oboljelih od raka i smanjiti im stopu smrtnosti.

05.07.2010. 11:23:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    biba
    05.07.2010. 11:42
    postoji lijek protiv raka, samo što ga oni koji ga imaju ne žele pustiti u opticaj iz nekog svog nemoralnog razloga. rezerviran je samo za odabrane.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh