« Muškarci
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
OPROSTI DRAGA...

Ispričajte se ponekad ženi, može joj produžiti život

Oprosti može ponekad biti teško za reći, no znanstvenici tvrde kako ova riječ ima i ljekovitih učinaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

žene

,

isprika

,

zdravstveni efekti

Naime, istraživači su otkrili da žene koje prime ispriku proživljavaju manje stresa i imaju manje štetnih posljedica za srce. Navode kako se puls žene tada vraća u normalu čak 20 posto brže. Nažalost, muškarcima treba duže da se oporave nakon isprike nego kad je nema, što sugerira da ih priznanje krivnje posebice iritira.

Istraživanje su proveli američki znanstvenici nad 29 muškaraca i 59 žena kojima je tijekom eksperimenta mjeren dijastolički krvni tlak. On predstavlja mjeru pritiska u krvnim žilama između dva oktucaja srca, a ako je stalno visok može povećati šanse za moždanim ili srčanim udarom.

Muškarci i žene su individualno morali riješiti matematički zadatak. Za to su imali 5 minuta, no nakon 2 minute im je obznanjeno kako moraju požuriti. Nakon toga ih se još dva puta prekidalo kako bi im se reklo da ubrzaju. Zatim bi im se saopćilo kako nisu dovoljno dobri.

Dvije minute poslije toga, polovica muškaraca i žena primila je punu ispriku. Istraživači su otkrili da se, u prosjeku, ženski dijastolički tlak vratio u normalu 20 posto brže nakon isprike, dok je muškarcima trebalo 20 posto više vremena. ˝Rezultati indiciraju kako ipak postoje pozitivni zdravstveni efektni nakon isprike˝, izjavio je jedan od znanstvenika.

19.04.2010. 14:05:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh