« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
DILEMA

Isplati li se uopće solarna energija?

Ako dans potrošimo koju kunu više mogli bismo si osigurati i zaštititi 'energetsku budućnost' - jer klasični energenti postoje u ograničenim količinama

solarne ploče solarna energija
solarne ploče solarna energija (Shutterstock)
Više o

nafta

,

solarna energija

,

energenti

,

ugljen

,

Snježana Abramović Milković

,

popravci

,

mreža za spavanje

,

tropska oluja beatriz

Sunčeva svjetlost je besplatna, ali njeno prikupljanje i pretvaranje u iskoristivu energiju je sve samo ne besplatno. Materijali potrebni za izradu i postavljanje fotovoltnih solarnih sustava, ploča i ostalih naprava za prikupljanje energije su iznimno skupi, a da ne spominjemo i rad stručnjaka koji sve to moraju obaviti. Jednom kad čitava stvar bude postavljena na vaš krov ili u dvorište tek će se s vremenom pokazati je li sav trud i novac isplativ. Krenimo redom. Najosnovniji sustav za prosječno veliku obiteljsku kuću cijenom se kreće od 25 tisuća kuna nadalje, ovisno o namjeni.

>> Solarna energija slabo iskorištena u Hrvatskoj

>> Osnovana hrvatska udruga za promicanje solarne energije

To je u današnje vrijeme za mnoge od nas velik zalogaj. U hrvatskoj je oko 2.600 sunčanih sati godišnje na obalnom području; ono zato pruža najbolje pretpostavke za korištenje sunčeve energije. Međutim, Sunčeva energija bez prilagođenih poticajnih programa je još uvijek nedovoljno iskorištena. I to je najveći problem u Hrvatskoj. Interes za zelenom energijom kod nas nije mali, ali većina projekata je usmjerena na problematiku  na državnoj razini i u poslovnim sferama dok se pojedinci (čitaj: obiteljske kuće) još uvijek mogu osloniti samo na svoj novčanik ako žele biti 'zeleni'. Međutim, ako ste na položaju koji je tijekom godine dugo i dobro izložen Suncu i ako pratite vladine projekte energetske učinkovitosti i iskorištavate sve što vam je na raspolaganju, naročito savjete stručnjaka, u dugoročnom smislu velike su šanse da će vam se sve uloženo vratiti i isplatiti. Nadalje, dobra stvar sa sunčevom energijom je to što se tehnologija vrlo brzo razvija tako da već sada imate nekoliko opcija - od raznih solarnih kolektora, ravnih pločastih kolektora, cijevnih vakuumskih kolektora, do biovalentnih spremnika topline i tako dalje.

>> Solarnu energiju čeka svijetla budućnost

>> Hoćemo li prikupljati solarnu energiju iz svemira?

Uzmite u obzir da cijena klasičnih energenata raste iz dana u dan a to svakako ide u prilog Sunčevoj energiji. Osim toga, vijek trajanja solarnog sustava veći je od 20 godina, pa ako ste investitor koji se već danas odluči za upotrebu solarne energije naći ćete se na pravoj strani, ne samo u ekološkom, nego i u ekonomskom smislu. Na primjer, danas su vrlo dobro razvijene kristalno silicijske solarne ćelije koje se nalaze u fotovoltnim pločama - točnije ušle su u drugu generaciju po kvaliteti, sve kako bi što bolje iskorištavale Sunčevu svjetlost. Te ćelije su napravljene od kadmij-telurida koji ne samo da je bolji od svojih prethodnika nego je i jeftiniji. Stručnjaci s MIT-a, preciznije Jeffrey Grossman, dizajnirao je takozvane 3D solarne ćelije koje hvataju i do dav puta više Sunčeve svjetlosti nego klasične fotovoltne ploče. Grossman je inspiriran oblikom stabala drveća dizajnirao najučinkovitiji oblik solarnih ćelija služeći se genetskim algoritmima koji prevode principe prirodnog odabira na matematički jezik. Specijalan 3D oblik ćelija eliminira potrebu ploča da prate putanju Sunca čime se omogućuje konstantan pritok energije tijekom čitavog dana. To budi nadu - učinkovitost solarnih sustava se povećava, a cijena im opada. Inovatori poput Grossmana mogli bi unijeti pravu revoluciju u sferama energetike.

>> Obnovljivi izvori energije: za i protiv

Ali sve dok cijena solarne energije ne postane konkurentna onoj od krutih goriva i nafte te hidroelektričnoj energiji budućnost će joj biti upitna. Ugljen je, na primjer, danas iznimno jeftin, aprema nekim procjenama ima ga za još narednih 200 godina (proizvodnja jednog kilovat-sata električne energije iz ugljena stoji oko 30-ak lipa, a iz solarnih ploča bi stajao oko 1,5 kuna, nagrubo govoreći). Ali realno gledajući, to neće uvijek biti tako. Jer koliko dugo ćemo zanemarivati problem ograničenih zaliha energenata i zagađivanja okoliša? Zato ako danas uložimo koju kunu više mogli bismo si osigurati i zaštititi energetsku budućnost. Vjerovali ili ne, Sunce u samo dva dana poklanja energije koliko bismo mogli dobiti iz tri trilijuna barela nafte. I usprkos tome još uvijek loše iskorištavamo obnovljivi izvor energije koji je doslovno neograničen i ono najvažnije - besplatan.

09.08.2010. 14:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh