« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
ENSOL AS

Nova tehnologija pretvara svaki prozor u solarnu ploču

Novi filmom solarnih ćelija može se presvući svaki prozor i određeni građevinski materijali čime velike površine postaju svojevrsne solarne ploče

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

solarna energija

,

sunčeva svjetlost

,

Snježana Abramović Milković

,

zabavni park

,

28. članica EU

U bliskoj budućnosti naši bi se prozori na kućama mogli pretvoriti u svojevrsne solarne ploče zahvaljujući norveškim i britanskim stručnjacima. Nova tehnologija solarnih ćelija namijenjena prikupljanju i iskorištavanju Sunčeve svjetlosti mogla bi unijeti pravu revoluciju u energetsku industriju - a čitavom puku bi mogla postati dostupnom za samo pet godina. Norveška tvrtka EnSol AS stvorila je jedinstven film za kojeg vjeruju da će biti u komercijalnoj upotrebi već 2016. Prema riječima profesora Chrisa Binnsa, voditelja znanstvenog tima, najveća prednost tankog sloja filma leži u tome što se njime može presvući bilo koji prozor, odnosno staklo i time automatski postati solarnom pločom koja prikuplja Sunčevu energiju.

>> Isplati li se uopće solarna energija?

Film je proziran pa neće predstavljati nikakvu barijeru ulasku svjetlosti u prostorije. Osim toga, njime je moguće presvući i određene građevinske materijale na strukturi samih građevina tako da bismo ga uskoro mogli naći na vanjskim konstrukcijama, zgradama ili na crijepu na kućama. Profesor Binns, inače sa Sveučilišta u Leicesteru, kaže da se spomenuti materijal kojega je dizajnirala tvrtka EnSol AS temelji na nano-česticama ugrađenima u kompozitnu matricu, te da se može s lakoćom sintetizirati. Zasad je najbolja lokacija za daljnju proizvodnju filma upravo Leicester jer se tamo nalazi najsuvremenija i najbolja oprema za to, sve zahvaljujući ulaganjima navedene tvrtke. Solarni prozori, ako ih tako možemo nazvati, po toj će logici prvo u uporabu krenuti u Velikoj Britaniji, ali nema sumnje da će se nedugo nakon toga pojaviti i u ostatku Europe.

>> Solarnu energiju čeka svijetla budućnost

Prednosti su brojne. Film je tanak i njime se mogu prekriti velike površine, a to je puno jeftinije od konvencionalnih metoda i sustava. Sam film mogao bi se stavljati odmah prilikom proizvodnje prozora. Mogao bi se postavljati i na krovove automobila. Glasnogovornik EnSol AS-a rekao je da  je u prototip filma usađen osnovni koncept solarnih ćelija, te da je cilj tvrtke daljnje unaprjeđenje nove tehnologije kako bi joj se povećala učinkovitost. Osim svega navedenog, ova bi se tehnologija mogla pozitivno odraziti u nekoliko sfera počevši od same industrije do zaštite okoliša. U gospodarskom smislu imala bi velik značaj jer će ukupno gledano biti jeftinija od postojećih, a nije isključena mogućnost da se i taj aspekt unaprijedi sa svakom narednom generacijom filmova koji bi se mogli nanositi tehnikom spreja. Zasad nam samo preostaje čekati 2016.

10.08.2010. 19:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh