« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
UPS

Islamističke stranke vode na egipatskim izborima

Pravi pobjednici izbora su Muslimansko bratstvo kojima procjene daju 40 posto glasova

Nakon demokracije naroda, Egipat odlazi u ekstreme?
Nakon demokracije naroda, Egipat odlazi u ekstreme? (Wikipedia)
Više o

izbori

,

Egipat

,

islamisti

,

Muslimansko bratstvo

Izborna pobjeda nekoliko kandidata egipatskih salafista, prema neslužbenim podacima na koje se u četvrtak poziva tisak u Kairu nakon prvog kruga parlamentarnih izbora, pobudila je u laičkim krugovima strah za tekovine revolucije, a drugi krugovi ocjenjuju da je to realnost koju valja prihvatiti.

"Al Nur, iznenađenje", piše neovisni list Al Šuruk o vodećoj fundamentalističkoj oporbenoj stranci u Egiptu. Utemeljen u siječnju i veljači nakon narodnog ustanka protiv predsjednika Hosnija Mubaraka, Al Nur je, prema pisanju tiska, dobio 20 posto glasova u prvome izbornom krugu, prenosi agencija AFP.

Toliko je, također prema tisku, dobio i Egipatski blok (liberali). Agencija Reuters prenosi da je Nur osvojio između pet i sedam posto glasova.

Pravi pobjednici izbora su Muslimansko bratstvo kojima procjene daju 40 posto glasova, prenose agencije. Sve su to neslužbeni podaci u očekivanju da navečer budu objavljeni prvi službeni rezultati.

Vladin dnevnik Al Ahram piše da su salafisti "iznenadili pobijedivši Muslimansko bratstvo u nekim okruzima" u Aleksandriji, drugome najvećem gradu u Egiptu.

Al Nur je je u savezu s Muslimanskim bratstvom, a zatim se otcijepio i sada poziva na uvođenje islamskog zakona (šerijatsko pravo) u politici, društvu i gospodarstvu.

Laički krugovi strahuju da bi dominacija islamista u parlamentu mogla uvesti nedemokratski sustav. "Ne želimo (bivšeg predsjednika) Mubaraka zamijeniti autoritarnim teokratskim režimom", ističe Hasan Nafa, profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Kairu za dnevnik Al Šuruk.

Katarski premijer šeik Hamad bin Jasim al-Tani ocijenio je, međutim, da će islamisti vjerojatno činiti novi val političke vlasti u arapskom svijetu te bi Zapad to trebao prihvatiti.

"Ne smijemo se boriti, surađujmo s njima. Ne smije biti problem nitko tko prema standardima međunarodnog prava dođe na vlast i bori se protiv terorizma", rekao je šeik za Financial Times.

Umirujuće riječi napisao je na Facebooku egipatski Pokret mladih 6. travnja: "Nitko ne bi trebao brinuti zbog pobjede neke liste ili političke struje. Ovo je demokracija i ova velika nacija neće dopustiti nikome da je eksploatira".

Ali Kafagi, voditelj Odbora za mlade iz Stranke slobode i pravde (Muslimansko bratstvo) rekao je da je njihov cilj okončati korupciju, provesti reforme i gospodarski razvoj.

Samo bi "sumanuta skupina" pokušala zabraniti alkohol ili natjerati žene da nose veo", rekao je Kafagi za Reuters.

 

01.12.2011. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh