« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ELEKTRIČNI IMPULSI

Iskustva bliska smrti posljednja su aktivnost umirućeg mozga

Misterija iskustava bliskih smrti i snažnih duhovnih doživljaja vjerojatno ima biološko objašnjenje, navode stručnjaci

Iskustva bliska smrti posljednja su aktivnost umirućeg mozga
Iskustva bliska smrti posljednja su aktivnost umirućeg mozga (Shutterstock)
Više o

mozak

,

iskustva bliska smrti

,

16. siječnja

Naime, istraživači koji su proučavali moždane valove umirućih pacijenata, otkrili su nalet električne aktivnosti u mozgu trenutak prije smrti. Liječnici sa George Washington medicinskog sveučilišta vjeruju kako je ovaj nalet mogući uzrok iskustava bliskih smrti, gdje se pacijenti vide kako hodaju prema svjetlosti te lebde izvan svojih tijela.

Mnogi pacijenti koji su doživjeli ovo iskustvo vjeruju kako imaju religiozne vizije i smatraju ga potvrdom života poslije smrti. Neki su čak izjavili kako su vidjeli religijske figure poput Isusa, Muhameda ili Krišne. Drugi su pak bili preplavljeni osjećajem mira kako bi se kretali prema svjetlosti.

No, tim koji je vodio dr. Lakhmir Chawla koristio je elektroencefalograf (EEG), uređaj koji mjeri aktivnost mozga, na sedam terminalno bolesnih pacijenata. Dr. Chawla je primijetio da trenutak prije smrti pacijenti imaju navalu moždanih valova koja traje od 30 sekundi do 3 minute. Aktivnost je bila slična onoj kod potpuno svjesnih ljudi. Uskoro nakon toga, pacijenti su proglašeni mrtvima.

"Smatramo da iskustva bliska smrti uzrokuje navala električnih impulsa koji se oslobađaju kako mozak ostaje bez kisika. Protok krvi se usporava i nivo kisika pada, moždane stanice ispaljuju posljednje električne impulse. To počinje u jednom dijelu mozga i širi se na ostale dijelove, a to može umirućima dati žive mentalne utiske", objašnjava dr. Chawla. Dodaje kako je isti fenomen zapazio kod 50 drugih pacijenata.

30.05.2010. 17:45:57
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    30.05.2010. 20:32
    ovo istraživanje, naravno, nije odgovorilo npr. da u trenutku smrti neki ljudi percipiraju izvan tijela što se događa u susjednim sobama, što je po materijalističkim znanstvenicima (naivnim realistima) u potpunosti nemoguće :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh