« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
MLJAC

Iskoriste čudesne moći šparoga

Šparoge se pojavljuju na tržnicama, a kako se radi o biljci s izuzetno blagotvornim djelovanjem na zdravlje, vrijeme je za fine omlete

Šparoge stižu na tržnice
Šparoge stižu na tržnice (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

vitamini

,

šparoge

Šparoga, uz lubenice i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za cjelokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških stanica i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma

Ova sjajna biljka ima bogatu nutritivnu vrijednost - sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen, a uz to je jedan od najbogatijih izvora flavonoida rutina koji smanjuje kolesterol i krvni tlak, jačajući pritom krvne žile.

>> Sezona je šparoga, zašto ih treba jesti >>

Uz to, šparoga je vrlo siromašna kalorijama. 100 g šparoga sadrži tek 20 kalorija - što je čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

Zahvaljujući saponinima i flavonoidima, šparoga ima snažna antiupalna svojstva. Zbog toga povoljno djeluje kod bolesti srca i krvnih žila. Zaprevenciju bolesti srca zaslužna je i velika količina vitamina skupine B, koji kontroliraju razinu homocisteina.

>> 6 zanimljivosti o šparogama >>

Porcija šparoga sadrži čak 114 posto preporučene dnevne količine vitamina K, koji je neophodan za sintezu osteokalcina - proteina koji jača kosti. Vitamin K sprečava nakupljanje kalcija u tkivima koje može dovesti do ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Velike količine inulina u šparogi ključne su u liječenju probavnih problema. Naime, inulin je idealna hrana za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari, smanjuju rizik od alergija i raka crijeva. Vlakna u šparogi potiču probavu te smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

>> Mršavite uz kilogram šparoga na dan >>

Tržnice su već prepune šparoga, navalite bez straha!

16.03.2015. 11:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh