« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
SLOBODNO NAVALITE

Sezona je šparoga – zašto ih treba jesti

Ovo izvrsno povrće prepuno je korisnih vitamina i minerala, lako se sprema uz razna jela, a nije naodmet znati da su šparoge poznate i kao afrodizijak

Šparoge su prava delicija
Šparoge su prava delicija (Shutterstock)
Više o

zdrava prehrana

,

afrodizijak

,

recepti

,

šparoge

,

najbolji recepti

Šparoge su povrće karakterističnog okusa i mirisa čija sezona traje upravo sada - od ožujka pa sve do lipnja. Šparoge su još od davnih dana poznate kao vrlo zdrave i ljekovite. Dolaze s Orijenta, a najstariji zapisi o njihovom uzgoju potječu još iz starog Egipta. Pojavljuju se u tri oblika - postoje zelene, bijele i ljubičaste.

Bez ikakve sumnje šparoge imaju ljekoviti učinak, nisku energetsku vrijednost i sadrže puno vlakana. Osim toga, bogate su vitaminima A, C, E i cijelom skupinom vitamina B. Šparoge sadrže i druge mineralne tvari koje pozitivno utječu na ljudski organizam - kalij, kalcij, natrij, fosfor, željezo i mnoge druge.

Kad kupujete šparoge, najbolje je, naravno, kupiti svježe i bez ikakvih tragova oštećenja, plijesni i parazita. Površina bi im trebala biti sjajna, a pri slabom stisku trebale bi se lako zdrobiti. Kad ih režete moraju biti sočne i elastične, a ako im je površina posivjela znači da su dugo skladištene. Osim toga, uvijek ih je najbolje konzumirati isti dan kad su kupljene. Ako ih ipak ne želite odmah pripremiti, čuvajte ih u dijelu hladnjaka u kojem i inače čuvate samo povrće.

Važno ih je nakon čišćenja dobro oprati u tekućoj vodi. Mogu se skuhati i pojesti tople, kao i hladne uz neku salatu ili hladni umak. Osim toga, izvrsne su i kao dodatak juhama, prilog jelima s mesom ili ribom, te kao nadjev pitama i palačinkama. Šparoge odlično idu i uz jaja!

Nije naodmet spomenuti da su šparoge i poznati afrodizijak. Još se u 16. stoljeću prepoznala takva njihova moć, a u srednjovjekovnoj se Francuskoj njihovo posluživanje smatralo kao poziv na uživanje u ljubavi. Dakle, trk na tržnicu i uživajte u svim blagodatima šparoga!

25.03.2012. 19:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh