« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
ZDRAVA SEZONSKA DIJETA

Mršavite uz kilogram šparoga na dan

Šparoge su idealna namirnica za zdravo mršavljenje - imamo i recepte

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Free Digital Photos)
Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

šparoge

,

dijeta sa šparogama

Šparoge su fine i zdrave, a upravo im je počela sezona. Autori ove dijete kažu da ih se može pojesti jedan kilogram na dan, a mi bismo dodali da, s obzirom na njihovu cijenu, smršavit ćete i tjelovježbom, tj. branjem šparoga.

U poslijednje vrijeme puno se govori i o ljekovitom, prije svega, antikancerogenom djelovanju šparoga.

Inače, one su bogate vitaminima i mineralima, a sadrže vrlo malo kalorija, točnije 17 u 100 grama, što ih čini idealnom namirnicom za mršavljenje. Šparoge istovremeno djeluju kao prirodni diuretik, ubrzavaju metabolizam i potiču probavu.

Dijeta koja se bazira na šparogama trebala bi trajati najmanje tri, a najviše 14 dana jer nije dobro kroz duže razdoblje jesti istu namirnicu ma koliko zdrava bila. U dva tjedna je pomoću šparoga moguće izgubiti 3 kilograma tjelesne težine pri čemu se preporučuje "dnevna doza" od 800-1000 grama šparoga.

Za dijetu koristite isključivo svježe šparoge koje je najbolje pripremati na pari kako bi zadržale što više dragocjenih tvari. Ukoliko ih kuhate u vodi, dodajte malo soli i nekoliko kapi limunova soka, a šparoge na laganoj vatri kuhajte oko 15-20 minuta.

Dijeta sa šparogama - primjer menija za prvi dan

Šparoge pripremite za međuobroke, ručak i večeru, dok za doručak pojedite krišku integralnog kruga s jogurtom ili mliječnim namazom s malim udjelom masnoće. Uz to kombinirajte voće/povrće, a alternativno možete jesti i musli (ali bez šećera i komadića čokolade). Doručak je važan obrok i nikako ga se ne smije preskočiti!

Za međuobrok (prije ručka) pojedite salatu sa šparogama koja se sastoji od 200 g kuhanih šparoga, 100 g jagoda, rajčice i luka. Začinite limunovim sokom.  Drugi međuobrok (prije večere) neka se sastoji od jabuke i kivija ili banane i dvije šalice nezašećerenog voćnog čaja.

Prijedlog za ručak su šparoge s lososom ili piletinom. Sastojci: 150 g krumpira, 500 g šparoga, 2 male žlice maslinovog ulja, 125 g fileta lososa ili piletine, 2 velike žlice ne-masnog jogurta. Priprema: Skuhajte šparoge i krumpir, na ulju popržite losos ili piletinu. Polovicu šparoga stavite sa strane (za večeru) dok ostatak servirajte s lososom/piletinom, krumpirima i jogurtom koji je blago začinjen bosiljkom i paprom.

Za večeru iskoristite dio šparoga od ručka (oko 250 g) te pripremite ukusni omlet. U šalici zamutite 2 cijela jaja s 2 žlice vode i začinima po želji. Na tavici zagrijte 2 žličice ulja te dodajte jaja, a pred kraj i šparoge.

16.03.2013. 19:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh