« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JUNDALLAH

Iran najavio objavljivanje dokaza o vezama SAD-a s teroristima

Nakon uhićenja vođe terorističke skupine Jundallah iranske vlasti navodno su otkrile kako iza njega stoji SAD, a povezan je i s NATO-om

Abdolmalek Rigi, uhićeni vođa Jundallaha
Abdolmalek Rigi, uhićeni vođa Jundallaha (Wikipedia)
Više o

SAD

,

NATO

,

terorizam

,

Iran

,

Jundallah

,

Abdolmalek Rigi

Iranske vlasti nakon jučerašnjeg uhićenja Abdolmaleka Rigija, vođe terorističke skupine Jundallah, objavile su kako je gotovo potpuno sigurno da je njemu i njegovoj terorističkoj mreži koja djeluje u Iranu pomagao SAD.

Rigi je uhićen jučer tijekom putovanja iz Ujedinjenih arapskih emirata u Kirgistan. Iranski mediji javljaju kako su službe sigurnosti prizemljile zrakoplov u kojem je Rigi putovao u gradu Bandar Abbas na obali Perzijskog zaljeva.

Iranske sigurnosne službe objavile su kako je Rigi samo 24 sata prije uhićenja bio u američkoj vojnoj bazi u Afganistanu gdje je dobio krivotvorenu afganistansku putovnicu koja je kod njega pronađena nakon uhićenja.

"Znamo da je Rigi počinio brojne zločine, a sada imamo i sve više dokaza da je njegovu terorističku skupinu podržavao SAD prema čijim su naredbama i djelovali. To je sramota za zemlju koja se svijetu prikazuje kao najveća zaštitnica ljudskih prava", poručeno je iz iranskog ministarstva vanjskih poslova i dodano kako će dokazi za te tvrdnje javnosti biti dostupni uskoro.

Iranski ministar za obavještajne poslove Heydar Moslehi izjavio je kako su sigurnosne službe Rigija pratile više od pet mjeseci te su, uz spomenuti posjet američkoj bazi u Afganistanu, utvrdile kako se tijekom travnja 2008. sastajao s vojnim dužnosnicima NATO-a, a navodno je održavao veze i s dužnosnicima nekih europskih država.

Teroristička organizacija Jundallah operira uglavnom s područja Pakistana, a poznata je po ubojstvima i bombaškim napadima na Iran od kojih je u zadnjem prije nekoliko mjeseci u gradu Pishinu ubijeno najmanje 40 osoba među kojima i visoki vojni dužnosnik Revolucionarne garde.

Iranski parlamentarci i pravosudni dužnosnici izrazili su zadovoljstvo uhićenjem, kako su rekli, najtraženijeg čovjeka u državi te poručili kako to ukazuje na čvrstoću sigurnosti Islamske republike.

24.02.2010. 12:22:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh