« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
STOŽER ZA OBRANU

INA opet koristi ucjene Petrokemiji kao sredstvo pritiska na Vladu

Usprkos pomoći poljoprivredi Petrokemija je od strane Vlade konstantno ignorirana pa najavljuje prosvjed za 1. prosinca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Kiš/Cropix)
Više o

prosvjed

,

plin

,

INA

,

Petrokemija

,

Stožer za obranu Petrokemije

Stožer za obranu Petrokemije izvijestio je danas da se odlučio za pripremu prosvjeda i u tom smislu zatražio odobrenje za održavanje "mirnog okupljanja - javnog prosvjeda" i to 1. prosinca u centru Kutine.

Iz Stožera objašnjavaju da su se za pripremu prosvjeda većih razmjera odlučili nakon niza pokušaja aktiviranja Vlade u rješavanju nastalih problema i nakon ignoriranja svih svojih traženja.

Informacije iz Ine koje su se proteklih dana pojavljivale u medijima ocjenjuju "uglavnom netočnima ili pak poluistinama" i ističu da Petrokemija u ovom trenutku plaća plin po cijeni nižoj od široke potrošnje, ali i da je prosječna cijena plina za ovu godinu viša od cijene za distributere, "što je situacija koja ne postoji nigdje u svijetu".

"Cijena plina određuje se po formuli koju je sačinila Ina i na koju je Petrokemija bila primorana pristati prilikom potpisivanja dugoročnog ugovora kojega je također sastavila Ina. To što u ovome trenutku Ini ne odgovara njihova formula ne može biti razlogom raskida ugovora", poručuju iz Stožeru.

Podsjećaju i da INA (MOL) plaća četiri puta manju koncesiju za vađenje plina od bilo koga drugoga u svijetu, da oko 60 posto potrošnje plina Hrvatska zadovoljava iz domaćih izvora, a Petrokemiji i svima drugima taj se plin nastoji naplatiti kao da je ruski i to zajedno s troškovima transporta plina kao da stiže iz Rusije.

Stožer smatra da Ina i ovaj put koristi ucjene Petrokemiji kao sredstvo pritiska na Vladu. Petrokemija jedina koristi plin kao sirovinu, a ne energent, i jedina je koja nema alternativu za proizvodnju, ističu iz Stožera.

Naglašavaju i kako je kutinska tvornica umjetnih gnojiva početkom godine pomagala hrvatsku poljoprivredu odgodom plaćanja od četiri mjeseca bez kamata, slično se događa i sada s vaučerima koje će moći naplatiti tek početkom slijedeće godine.

Istodobno, podsjećaju, Petrokemija za svu isporučenu robu mora državi plaćati PDV iako novce neće vidjeti tko zna do kada.

Radnici Petrokemije u suradnji s Upravom poduzimaju mjere štednje i racionalizacije još od listopada prošle godine te su zajedno s posljednjim mjerama Vlade radnicima primanja smanjena za preko 20 posto, navode iz Stožera i napominju kako je prosječna plaća u toj tvrtki i prije početka primjene svih tih mjera bila za oko 4 posto niža od državnog prosjeka.

Nakon niza pokušaja aktiviranja Vlade u rješavanju nastalih problema Stožer se odlučio za pripremu prosvjeda većih razmjera, ističu iz Stožera i poručuju Ini i Vladi da "svoje sukobe rješavaju bez uplitanja Petrokemije, jer će bilo kakvo ugrožavanje proizvodnje u Kutini značit vrlo ozbiljan bunt koji će krenuti iz Kutine, ali se na Kutini neće zaustaviti". (hina/metro-portal)

16.11.2009. 14:18:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh