« Žene
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BEZ PAUZE

Imali ste pobačaj? Pokušajte što prije opet zatrudnjeti

Žene koje začnu unutar šest mjeseci naon pobačaja imaju najbolje šanse da izbjegnu komplikacije tijekom druge trudnoće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

trudnoća

,

zdravlje

,

žene

,

pobačaj

Nakon nemilog događaja kao što je pobačaj većina žena uzima određeno vrijeme  za odmor od traume prije nego što opet pokuša zatrudnjeti. Ali to bi moglo biti sasvim kontraproduktivno i povećati rizik od novih komplikacija u drugoj trudnoći. Žene koje zatrudne unutar šest mjeseci nakon pobačaja imaju najbolje šanse da im ta trudnoća prođe potpuno normalno. Prema službenim preporukama zdravstvenih službi zapadnoga svijeta, žene bi trebale čekati najmanje tri mjeseca prije ponovnih pokušaja da zatrudne. Svjetska zdravstvena organizacija pak savjetuje da uzmu pauzu od šest mjeseci. Ali britanski istraživači tvrde kako bi takav potez mogao imati loše posljedice, naročito ako se radi o ženama starijim od 35 godina koje su izložene većem riziku od problema prilikom začeća ili trudnoće.

>> Potvrđena veza između kofeina i spontanog pobačaja

Ukratko, istraživači sa Sveučilišta Aberdeen analizirali su podatke preko 31,000 žena koje su imale pobačaj i zatim ponovo zatrudnjele.  One koju su začele unutar šest mjeseci od pobačaja imale su 44 posto manje šanse da opet pobace za razliku od žena koje su zatrudnjele u periodu između šest mjeseci i godine dana nakon pobačaja. Isto tako, žene koje ranije zatrudne poslije pobačaja izložene su manjem riziku od daljnjih komplikacija u trudnoću kao što su prerani porod, porod carskim rezom, prisilni pobačaj, a veće su šanse da će im beba biti normalne težine.

>> Uskoro test koji previđa rizik od pobačaja

Zaključak istraživanja koje je objavljeno u internetskoj verziji Britanskog medicinskog časopisa ('British Medical Journal') glasi: „ Žene koje začnu unutar šest mjeseci nakon inicijalnog pobačaja imaju velike šanse za najbolji reproduktivni ishod i najnižu stopu rizika od komplikacija tijekom sljedeće trudnoće."

Žene u dobi od 40 godina naviše imaju 30 posto šanse da će pobaciti, a taj postotak raste na 50 kod žena iznad 45 godina. Bilo kako bilo, većina žena iz istraživanja zatrudnjela je unutar šest mjeseci nakon pobačaja. Autori istraživanja ne mogu objasniti zašto je mogućnost trudnoće sve slabija kako se uzima sve veća pauza u pokušajima da se zatrudni u slučaju neuspjele trudnoće. Ali na temelju rezultata ženama se savjetuje da ne čekaju predugo. Ipak, valja uzeti u obzir da je pobačaj emocionalni stres koliko i tjelesni pa bi se u svakom slučaju prije bilo kakvog poteza trebala potražiti pomoć i liječnika i psihologa.

06.08.2010. 11:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh