« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
OŠTAR I BISTAR UM

Igre za održavanje moždane kondicije

Kako bi održali vaš mozak u kondiciji, te popravili pamćenje i spriječili nastanak demencije potrebno je svakodnevno naprezati moždane vijuge

Fotografija vijesti
Više o

tjelovježba

,

demencija

,

pamćenje

,

mozak

,

igre

,

kondicija

,

mozgalice

Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da osobe koje svakodnevno rješavaju mozgalice imaju 63 posto manju šansu da obole od demencije od ljudi koji ne naprežu svoje moždane vijuge. Istraživanje provedeno na sveučilištu u Michigan tvrdi ne samo da mozgalice smanjuju mogućnost od demencije, nego one drastično popravljaju pamćenje.

Donosimo vam neke od igra koje su poput teretane za vaš mozak i čija je funkcija da vaš um dovede u pravu kondiciju.

Imenuj boje

Ova igra je namijenjena treniranju snage naše koncentracije. Izgovorite brzo i na glas boje kojima su slova obojana, nemojte čitati riječi. Ponovite ovaj postupak da vidite je li možete ovaj put to uspješnije izvesti.

Imenujte boje

U samo 7 riječi

Testirajte svoju kreativnost. Pokušajte napisati kratku priču koristeći samo 7 riječi. Ovaj test bi trebao potaknuti rad vašeg  frontalnog režnja mozga, i pomoći vam u svakodnevnom životu. Jeste li znali da je kreativnost jedna o najvažnijih obilježja genija?

Dan suprotnosti

Ovaj test je namijenjen stvaranju novi neuronskih veza u vašem mozgu, a izvodi se tako da koristite vašu nedominantnu ruku. Ako ste dešnjak koristite lijevu ruku, a ako ste lijevak onda obavljajte sve s desnom rukom. Koristite nedominantnu ruku u obavljanju svakodnevnih poslova, perite zube, češljate se i jedite, a možete pokušat i pisati. S vremenom, kako se stvaraju novi neuroni, korištenje suprotne ruke postajat će sve lakše.      

Brzi pogled

Ova igra je čista tjelovježba za vašu moć opažanja. Vaš zadatak je da promatrate sliku jednu minutu, spustite prozor, ili ugasite ekran, te na list papira zapišite sve stvari koje ste zapazili na slici. Pokušajte ponovno, samo ovaj puta duboko udahnite i jače se skoncentrirajte na fotografiju. Bolji rezultat vam je zagarantiran.

Brojanje u nazad

Ova moždana tjelovježba je kao stvorena da vaš um ostane oštar i bistar. Okušajte se u ove tri jednostavne vježbe oduzimanja:

Počnite od broja 200, brojite u nazad oduzimajući 5 - 200, 195, 190...

Počnite od broja 150, brojite u nazad oduzimajući 7 - 150, 143, 136...

Počnite od broja 100, brojite u nazad oduzimajući 3 - 100, 97, 94...

Natuknice

Kako bi si olakšali život morate steći naviku pisanja natuknica jer će te na taj način, prilikom stresnih i tjeskobnih trenutaka koje mogu utjecati na vaše pamćenje, imati sve pod kontrolom i ništa nećete prepustiti slučaju. Ne samo da će vam koristiti u osobnom životu nego vam je pisanje podsjetnika vrlo korisno i na radnome mjestu.   

17.10.2011. 09:29:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Darco
    17.10.2011. 13:47
    Dobri savjeti :).
  2. avatar
    Pero
    27.10.2020. 21:12
    ma najbolji je onda šah
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh