« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PRIČANJE IZ LEĐA

Iako je tračanje ružno ono je dobro za zdravlje

Ako vas netko trača ili ako vi ogovarate nekoga, nemojte se osjećati loše zbog toga jer pričanje nekome iza leđa smanjuje stres i stavlja nedolično ponašanje pod kontrolu

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

stres

,

tračevi

,

nedolično ponašanje

,

ogovaranje

Iako se tračanje smatra lošom socijalnom crtom, znanstvenici su uočili da ogovaranje ustvari pomaže kako osobi koja širi glasine, tako i cjelokupnom društvu jer može smanjuje stres, kontrolirati nečije nedolično ponašanje i spriječiti da neka osoba bude iskorištena.

Znanstvenici sa sveučilišta Berkeley do svojih saznanja došli su tako što su proveli niz od tri testa u kojima su volonteri promatrali dvoje ljudi kako igraju neku igru u kojoj jedna osoba konstantno vara.

U prvom testu dobrovoljcima kojima je bilo dopušteno upozoriti nove igrače da osoba u sobi vara smanjili su se otkucaji srca, dok drugima, koji su šutke morali svjedočiti nepravdi, srce je i dalje divljački kucalo.

"Slanje poruke upozorenja poništilo je njihove negativne osjećaje i umirilo je njihovu frustraciju. Trač im je pomogao da se osjećaju bolje", rekao je dr. Robb Willer, socijalni psiholog i koautor studije.

Drugi dio testa sastojao se od rješavanja upitnika o vlastitim vrijednostima, altruizmu i kooperativnosti, a potom gledanja igre u kojoj jedna osoba konstantno vara suparnike. Što su osobe postigle bolje rezultate na testu društvenih vrijednosti to je njihova frustracija varanjem bila izraženija, no kada im je rečeno da mogu upozoriti na nepoštenje i tako spriječiti da još netko bude prevaren, pao im je kamen sa srca.

"Glavni razlog širenja trača nije bilo ogovaranje sebične individue, nego želja da se pomogne drugima. Također, osobe koje su postigle bolje rezultate na testu bile su frustriranije sebičnim ponašanjem, a time je rasla i njihova želja da počnu širiti tračeve," objašnjava dr. Matthew Feinberg, socijalni psiholog i voditelj istraživanja.

U trećem djelu testa neki volonteri su se htjeli odreći novčane naknade za sudjelovanje u studiji samo kako bi mogli poslati poruku drugim igračima da njihov suparnik igra nepošteno.

"Ne bi se trebali osjećati loše ako tračanjem sprečavamo iskorištavanje neke osobe. Trač ima lošu reputaciju, no mi smo pronašli dokaze da igra jednu od glavnih uloga u održavanju društvenog reda", stoji u izvještaju dvojce znanstvenika.       

19.01.2012. 17:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh