« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
NOVOSTI

Huawei bi mogao biti zavidan jer Xiaomi izgleda ulazi u američko mobilno tržište

Xiaomi već godinama želi biti prisutan na američkom mobilnom tržištu. Sve je izglednije da im se san napokon ostvaruje

Evo što nas čeka...
Evo što nas čeka... (Xiaomi)
Više o

Xiaomi

Xiaomi je najavio veliki događaj koji će se održati 8. prosinca u New Yorku, ali nisu otkrili što točno za taj dan spremaju. Informacija je u javnost puštena preko Reddit-a, gdje je operativni menadžer tvrtke Aaron Yang, rekao da će zainteresirani toga dana moći isprobati "najnovije i najveće" Xiaomi proizvode, susresti se s razvojnim timovima, posebnim gostima i slavnim osobama.

Mnogi se sada pitaju, proslavlja li Xiaomi ovim događajem ulazak u zahtjevno američko mobilno tržište? Iako američka vlada ograničava ulazak kineskih proizvođača pametnih telefona na tržište u ime "informacijske sigurnosti", nakon OnePlus-a, vrlo lako da je i Xiaomi ipak dobio ključ za ulazak.

Jesu li sklopili partnerstvo s jednim od mobilnih operatora, ili su pronašli nekog drugog strateškog partnera, ostaje tajnom i otvorene su sve opcije.

Također pod velom tajne su i odabrani uređaji koje će se pojaviti na događaju 8. prosinca. Prema glasinama, u igri su premium Xiaomi Mi Mix 3 i/ili Xiaomi 8 Pro. međutim, to su samo glasine. Službeno ništa nije potvrđeno. Morat ćemo pričekati nešto manje od mjesec dana kako bismo saznali sve detalje.

Zašto je uspio Xiaomi, a Huawei nije?

Xiaomi je oprezno i pametno planirao strategiju ulaska u američko mobilno tržište. Prvo su sklopili strateško partnerstvo s Microsoftom i potom suradnju s Qualcommom, kako bi otklonili sumnje u špijuniranje za što su bili optuženi Huawei i ZTE već dva puta. Ove dvije tvrtke, navodno su tajno slale niz podatka Pekingu, preko ugrađenih komponenti i programa. To je bio razlog što je u posljednji tren obustavljanja suradnje AT & T mobilnog operatora s tvrtkom Huawei. Sve se odvijalo pod pritiskom Kongresa i US Federal Communications Commission. Iako špijunske aktivnosti nisu u potpunosti utvrđene, činjenica je, ostali su bez uporišta u američkom tržištu.

Sada, pokažu li se glasine istinite oko ulaska Xiaomi u američko tržište, Huawei bi se ipak trebao zabrinuti. Žele li postati najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona do kraja 2019. godine, teško će to ostvariti bez tržišta SAD-a u kome vladaju Apple i Samsung.

Iako se možda južnokorejski tehnološki div uspavao u posljednje vrijeme, smanjio tempo inovacija, jer tržište pametnih telefona sve je manje profitabilno, dok im proizvodnja poluvodiča, memorijskih modula, pa čak i zaslona postaje rastući posao, sigurno ne razmišljaju o tome da prepuste svoje mjesto izravnom suparniku.

Već sada su reagirali i promijenili poslovnu politiku u srednjem segmentu uređaja. Galaxy A modele počeli su opremati ekskluzivnim funkcijama i tehnološkim inovacijama koje tek dolaze u premijum segment. To će im sigurno donijeti bolju konkurentnost, osobito na razvijenim tržištima, kao što su Sjedinjene Države i Europa gdje je došlo polako do zasićenosti. Slično tome, čak i na kineskom tržištu ukupna prodaja je u padu. Eto, sve u svemu, 2019. bit će vrlo burna.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

Piše: Sanja Ledinek
12.11.2018. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh