« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
RECENZIJA

Huami Amazfit Verge pametni sat - recenzija

Amazfit Verge nudi gotovo sve što i drugi pametni satovi istog cjenovnog ranga, ali njegov proizvođač je ipak poznato ime u svijetu nosivih gadgeta. Ukratko: vaš novac, vaš izbor

Huami Amazfit Verge
Huami Amazfit Verge (Sanja Ledinek)
Više o

recenzija

,

pametni sat

,

Huami

,

Amazfit Verge

Kineski brand Huami Technology, gotovo nepoznat prije tri godine, četvrti je po prodaji nosivih uređaja na globalnoj ljestvici. Iako nisu u rangu tehnološki superiornije konkurencije, njihovi nosivi gadgeti su pragmatični (osobito svima nam poznate Mi narukvice za koje je tvrtka ekskluzivni partner Xiaomiju).

Što se tiče pametnih satova, jačaju istraživanje i razvoj, pa im ponuda postaje sve raznovrsnija što pokazuje i novolansirani Amazfit Verge.

Prvi je model preko kojeg se možete javljati na pozive, ima AMOLED zaslon, integrira se s aplikacijom Xiaomi Mi Home koja vam omogućuje kontrolu pametnih Xiaomi kućnih uređaje. Osim toga, nudi integraciju virtualnog pomoćnika Xiao AI i mogućnosti NFC beskontaktnog plaćanja. Nažalost, ove posljednje dvije funkcije nisu dostupne u globalnoj verziji proizvoda.

Bez obzira na to, Amazfit Verge mogao bi biti dobar izbor. Koliko je isplativ za kupnju, kada se radi o svakodnevnoj upotrebi ili sportskim aktivnostima, saznajte kroz moje dvomjesečno razdoblje iskustva.

HUAMI AMAZIT VERGE TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

  • Veličina: promjer 43mm / debljina 12.6mm

  • Masa: 46 grama

  • Materijal: kučište ( plastika), remen (silikon), staklo

  • Boje: Karbon siva i tamno plava

  • Procesor: 1.2 GHz Dual Core

  • Memorija : RAM 512 MB i 4 GB interna

  • Baterija : Litij-polimerna 390 mAh, 5 dana

  • Ekran : AMOLED, Gorilla Glass 3, 1,3 inča, 360x360 piksela, osjetljiv na dodir

  • OS : Amazfit OS

  • Kompatibilan OS: Android, iOS

  • Povezivost: Bluetooth 4.0 ( + BLE), GPS i GLONASS, WiFi 2.4GHz 802.11 b / g, NFC

  • Senzori: optički,ubrzanja, žiroskop, geomagnetski, tlaka zraka, ambijentalnog osvjetljenja, otkucaja srca, pedometar

  • Ostalo: primanje dolaznog poziva, poruke, e-pošte, kalendara, vremena i obavijesti o App, IP67 vodootporan

Cijena: (siječanj 2019.) 1.149,00 kn Neutrinomobile

DIZAJN

Huami Amazfit Verge je okrugli pametni sat koji se dizajnom uklapa u ležerni stil odijevanja i sportsku odjeću. Ne stvara mi poseban dojam svojim izgledom, (što je subjektivno), ali vjerujem da ima onih kojima se sviđa dizajn. Debljine je 12.6 mm i mase samo 46 grama. Manje je glomazan u usporedbi s Amazfit Stratos ili Xiaomi Smartwach Amazfit Pace 2 Stratos

Plastično kućište, armirano staklenim vlaknima i mat strukture, ocijenjeno je IP68 stupnjem vodootpornosti. To znači da nije za plivanje, namjerno potapanje u nezgodnim tekućinama, kupanje i tuširanje, ali odoljet će prskanju tekućinom tijekom pranja ruku, slučajnom polijevanju vodom i kiši. 

Desna strana ima crvenu fizičku tipku, ekvivalent tipki HOME na mobilnom telefonu. Osim toga, koristi se za otključavanje brojčanika, držanjem oko šest sekundi, i za uključivanje/isključivanje rada.

Ova strana ima i mikrofon, a na lijevoj je sitni ravni otvor koji skriva zvučnik za upozorenja, pozive ili slušanje glazbe. Njegova kvaliteta zvuka za razgovore je pristojna, dok je mikrofon loše kvalitete. Sugovorniku vaš glas zvuči nerazumljivo, riječi nestaju u šumu i nekoj buci iako ste vi u mirnom okruženju.

Na donjoj strani su četiri kontakta od nehrđajućeg čelika za punjenje baterije. U sredini lagano strši optički senzor (PPG) detekcije otkucaja srca nove generacije, visoko precizan, navodno s točnošću od 98 % zahvaljujući novim algoritmima. Koliko ćete vjerovati ili ne vjerovati točnosti mjerenja, prepuštam vama da odredite.   

Ovaj senzor kombiniran je s niskom potrošnjom energije što omogućuje praćenje otkucaja srca tijekom dana i/ili u mirovanju (spavanju). Ali, testiranje mi je pokazalo da učestalo mjerenje značajno smanjuje energiju u bateriji. Dobra vijest je da je u postavkama omogućeno odrediti interval koji želite za mjerenje ili isključiti mjerenje.

REMEN

Remen je silikonski, proizveden posebnom tehnologijom razvijenom od strane tvrtke za kontrolu molekularne faze silikagela, kako nakon nekog vremena ne bi bio prljav, ljepljiv, a boja izblijedila. 

Ima brojne rupice za pričvršćivanje kako bi se zadovoljile različite debljine zgloba.   

EKRAN, ZASLON, BROJČANIK

Huami Amazfit Verge opremljen je 43 mm (1.3-inčni ) AMOLED zaslonom rezolucije 360 × 360 piksela, zaštićen je Corning Gorilla trećom generacijom stakla i izvrsnim oleofobnim premazom koji sprječava ružne otiske prstiju. Treba napomenuti da tvrdi predmeti poput pijeska (kvarcna komponenta) ili ključ mogu oštetiti staklo. Zaslon je osjetljiv na dodir i klizanjem prstom gore, dolje i lijevo, desno odabiru se različite funkcije. Kao nedostatak bih navela da nije podržan rad u rukavicama, što je vrlo bitno zimi ili kod bicikliranja. 

Prikaz na zaslonu nudi bogate boje, visok kontrast, dobra svojstva protiv odsjaja, i jasno je vidljiv gotovo u svim uvjetima svjetline u okolini, čak u izravnom svjetlu jer ima visoku svjetlinu. Intenzitet određuje funkcija automatskog osvjetljenja uz svjetlosni senzor, upravo kao i na našim pametnim telefonima. Nemam prigovora na rad. Prema potrebi možete podesiti svjetlinu i ručno u samim postavkama sata. 

Sat dolazi s 11 brojčanika, što i nije neki reprezentativni izbor. Voljela bih da ih ima više, za svačiji ukus. Odabrani brojčanik može biti cijelo vrijeme vidljiv na zaslonu, raditi u režimu slabog osvjetljenja (blijedi prikaz vremena) ili biti isključen u stanju mirovanja s mogućnošću uključivanja tapkanjem te okretanjem zgloba. Na potonji pokret senzor ponekad odmah ne reagira ili uključuje zaslon s odgodom. U tom slučaju morate pritisnuti bočnu tipku za pregled.

POVEZIVANJE S PAMETNIM TELEFONOM

S pametnim telefonom spaja se putem Bluetooth veze i aplikacije Amazfit Smart Watch.  

 

Nakon sinkronizacije i povezivanja sata s aplikacijom moći ćete primati tekstualne poruke svih vrsta , e poštu, odgovarati i upućivati pozive u stvarnom vremenu izravno na zapešću. Isto tako moći ćete učitavati sportske podatke, mijenjati brojčanike, promijeniti redoslijed widgeta (interaktivna područja), postaviti budilicu, nadograditi sustav, vidjeti informacije o broju otkucaja srca s prikazom vremena u kojem je mjerenje provedeno, prijeđenim koracima, spavanju itd.

Kada sam već spomenula praćenje spavanja u tri faze (duboko spavanje, svjetlo ili buđenje), prilično je točno. Podaci su prikazani na samom satu, ali ih je potrebno sinkronizirati s aplikacijom kako bismo imali uvid u tjedne, mjesečne ili dnevne statistike. Pohvalila bih što nije potrebno posebno uključiti funkciju praćenja spavanja, kao na primjer kod Samsung Galaxy Watch, već se senzor sam uključuje. Amazfit Verge imala sam uparen uz Galaxy Note9 i nikada nije bilo prekida u povezivanju i prijemu ili kašnjenju obavijesti. Zaboravila sam napomenuti da, ako ne date aplikaciji dozvole za pristup adresaru, porukama itd., neće biti prikazane na zaslonu sata. Više detalja o aplikaciji možete pročitati u recenziji Xiaomi Huami Amazfit Bip smartwatch.

HUAMI OS

Amazfit Verge pametni sat opremljen je prilagođenim operativnim sustavom iz Huamija. Sučelje je lako razumljivo i lako se kontrolira. Nudi solidan broj opcija koje sam u recenziji do sada već uglavnom navela. 

Osim čitanja i pregledavanja poruka i njihovo brisanje povlačenjem prstom s lijeve margine udesno, ima i mogućnost prikaza vremenske prognoze, budilicu, štopericu, kompas ( prikaz visine zemljopisne širine i dužine i vrijednosti tlaka zraka), funkciju upozorenje o neaktivnosti (sjedenju), glazbeni svirač za kontrolu glazbe u samom satu ili smartfonu i druge alate.  

Na ovom pametnom satu nalazi se i funkcija daljinskog upravljača za Xiaomi kućnu elektroniku putem aplikacije Mijia. Nisam testirala ovu funkciju jer mi je Mi Store trgovina predaleko :D  

Na samom satu u postavkama možete uključiti ne ometaj, zrakoplovni način rada u kome se isključuje Bluetooth, možete promijeniti razinu glasnoće, postaviti Wi-Fi, Bluetooth, odabrati jezik, intenzitet vibracija, označiti nošenje na lijevoj ili desnoj ruci itd.

PRAĆENJE SPORTSKIH AKTIVNOSTI

Podržava 11 sportskih načina rada tako da možete odabrati onaj na kojem se dovodite u formu i održavate aktivnosti. Uključeno je hodanje, trčanje, trčanje u zatvorenom, eliptične vježbe, planinarenje, tenis, skijanja, nogomet itd.

PERFORMANSE

Što se tiče konfiguracije, Huami Amazfit Verge koristi dvojezgreni M200S procesor male snage s taktnom brzinom 1.2 GHz, razvijen od kineske tehnološke tvrtke Junzheng. Radi u kombinaciji 512 MB radne memorije i 4 GB interne od kojih je 2,6 GB na raspolaganju za korisnike.

Povezuje se s 802.11b / g / n WiFi vezom za učitavanje podataka kao što su mape (karte) za navigaciju ili neke obavijesti, što je ekonomičnije u smislu energije, nego uvijek koristiti Bluetooth 4.0 LE modul.

Navigacijski sustav podržava GPS / GLONASS sustave i preko pametnog telefona automatski sinkronizira i ažurira AGPS podatke s aplikacijom. Bez pametnog telefona GPS u satu može locirati i snimiti rutu, ali s dosta odstupanja što uzrokuje netočnost podataka (tempo, lokaciju, udaljenost...). I sama tvrtka je objavila kako je funkcija samo smjernica. Također, GPX staze se mogu uvesti u sat spajanjem na računalo.

BATERIJA

Svi znamo koliko je baterija važna kada je riječ o odabiru pametnog sata. Naš model ima litij-polimersku bateriju od 390 mAh. Pri redovnoj upotrebi, uključujući obavijesti i pozive uz WiFi ili bluetooth aktivnu vezu, isključenim zaslonom u stanju mirovanja, GPS praćenjem i povremenim mjerenjem srčanog ritma , nisam ga trebala puniti 4 -5 dana. Ovdje bih još napomenula da trebate imati na umu kako je trajanje baterije različito među različitim korisnicima i možda će neki morati puniti Amazfit Verge svaki drugi dan jer GPS troši oko 15% napunjenosti baterije po satu. 

 

Nema posebnog načina kako uštedjeti energiju baterije, ali tijekom treninga možete prekinuti vezu sa satom, a prikupljene podatke nakon završetka treninga sinkronizirati s pametnim telefonom. Baterija se puni postavljanjem pametnog sata na namjensku bazu i spajanjem kabela na punjač mobilnog telefona s naponom DC 5.0 V i izlaznom strujom od 500 mA ili više. Vrijeme punjenja je oko 1:30 od 0 do 100 posto.

UKUPNI DOJAM

Huami Amazfit Verge solidan je sportski pametni sat koji može raditi djelomično samostalno i uparen s pametnim telefonom. Ima telefonske mogućnosti, relativno dugo vrijeme rada na jednom punjenju, prisutnost senzora za automatsko mjerenje pulsa i održava stabilnu Bluettoh i WiFi vezu. Kvalitetom AMOLED zaslona u rangu je puno skupljih brendiranih modela, pa čak i bolji.

Na softveru treba još proraditi kao i na mogućnostima same aplikacije kako bi se poboljšao ekosustav i približio Samsungovom ili Googleovom. Točnost podataka o kretanju, procijenjena profesionalnom mjernom opremom, pokazuje da ima određen postotak pogrešaka mjerenja, ali ni ostali modeli, cijenom pristupačniji prosječnom potrošaču, nisu imuni na pogreške.

I na kraju, koliko vam se svidio ili nije, ovisi o vašim osobnim preferencijama. Mi smo svoj primjerak nabavili u Neutrinomobile trgovini po cijeni.1.149,00 kn, gdje imate na izbor sivo bijelu ili crnu varijantu.

Hvalimo

  • AMOLED zaslon

  • kompaktan dizajn

  • ugodan za nošenje

  • točnost praćenja pulsa

  • trajanje baterije

  • mogućnost telefonije

  • može se pričvrstiti klasični remen

  • vlastiti glazbeni svirač

  • obavijesti o predugom sjedenju

Manje nam se dopada

  • Skroman izbor brojčanika

  • kvaliteta mikrofona

  • točnost GPS-a

  • plastično kućište (za nekoga)

  • nije namijenjen za plivanje (za nekoga)

  • ne podržava aplikacije trećih strana

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

Piše: Sanja Ledinek
26.01.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh