« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
GROZNO

Hrvatsko oružje u Siriji?

Hrvatska je na vrhu popisa zemalja jugoistočne Europe koje isporučuju oružje na Bliski istok. No ono očito završava u kriznim područjima u rukama pobunjenika ili čak Islamske države

Prodajemo oružje ... grozno
Prodajemo oružje ... grozno (Arhiva)
Više o

oružje

,

Hrvatska

,

Sirija

Ratna Sirija je puna oružja: na tisuće pušaka TK-47, teških mitraljeza, minobacačkih granata i streljiva, raketnih bacača, protutenkovskog oružja, zastarjelih tenkova T-55- i T-72. Većina ovog oružja dolazi iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Češke, Rumunjske i Slovačke. Oružje u Siriju ne dolazi direktno: zrakoplovima ili brodovima se najprije transportira za Saudijsku Arabiju, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate ili Tursku. Odande se ovo oružje, u vrijednosti od najmanje 1,2 milijardi eura, prebacuje na ratna područja.

Hrvatska je na samom vrhu liste istočnoeuropskih zemalja koje prodaju oružje na Bliski istok. U studiji BIRN-a i OCCRP-a se navodi da su hrvatski trgovci oružjem u razdoblju od 2012. Do 2015. zaradili 302 milijuna eura. Na drugom mjestu je Češka (240 milijuna eura), a zatim slijede Srbija (194), Slovačka (192), Bugarska (122), Rumunjska (81), Bosna i Hercegovina (72) te Crna Gora (tri milijuna eura).

Zanimljiv je i popis kupaca, kao i njihovi udjeli u kupovini. Tako je Saudijska Arabija platila 829 milijuna eura, Jordan 155, Ujedinjeni Arapski Emirati 135, a Turska 87 milijuna eura.

Teško je pouzdano utvrditi koliko je tog oružja završilo kod raznih pobunjeničkih ili terorističkih skupina, no ozbiljnije procjene govore o 20 posto.

Godinama prikupljali dokaze

Kako bi razotkrili transporte oružja, novinari balkanske istraživačke skupine BIRN (Mreža balkanskih istraživačkih novinara) i projekta OCCRP (izvjestitelji o korupciji i organiziranom kriminalu) radili su godinama. Pretraživali su podatke o izvozu i izvještaje UN-a. Pregledali su na stotine vidio-snimaka i fotografija, pratili i rekonstruirali putanje brodova i zrakoplova, čitali sporazume o isporukama oružja i pratili trag informacija dobivenih iz krugova trgovaca oružjem.

Robert Stephen Ford, američki veleposlanik u Siriji od 2011. do 2014. godine, izvijestio je BIRN i OCCRP da je trgovinu koordinirala američka tajna služba CIA i da se sve odvijalo preko Turske i zemalja Perzijskog zaljeva. Navođenjem ciljeva koji nisu bili "sumnjivi" zaobiđeni su svi inače nezaobilazni i strogo propisani postupci za odobravanje takvih isporuka. A iz dokumentacije o letovima koju je istražio BIRN vidljivo je da se prikrivala i vrsta tereta. Tako je oružje iz Bugarske ili Slovačke kretalo na put pod oznakom "unidentified cargo", "neidentificirani teret".

Ostaci oružja nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji

Veliki dio ovog oružja potječe iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije 90-tih godina prošlog stoljeća. "Ljudi su jednostavno zadržali svoje oružje", pojasnio je Nils Duquet, stručnjak za ilegalnu trgovinu oružjem iz Flemish Peace Instituta u Bruxellesu. Često je oružje prodavano iz nužde: zbog besparice. U studenome 2015. su tragovi oružja otkriveni u Njemačkoj. U Bavarskoj je policija pretražila jedan kamion iz Crne Gore u kojem je pronašla velike količine automatskih pušaka, pištolja i granata.

Ovo oružje iz istočne Europe nisu koristili samo pobunjenici iz Slobodne sirijske vojske, nego i islamistički ratnici postrojbi Ansar al-Sham, kao i borci pokreta al-Nusra (sada Fatah al-Shama), odani Al Kaidi. Oružje su međutim koristili i ratnici tzv. Islamske države. To BIRN i OCCRP žele potkrijepiti prije svega fotografijama i video-snimkama objavljenima u društvenim mrežama.

Patrick Wilcken iz organizacije Amnesty International i Bodil Valero, izvjestiteljica Europskog parlamenta za pitanja trgovine oružjem, sigurni su da mnogi od tih netransparentnih i zamagljenih transfera predstavljaju ne samo kršenje prava Europske unije, već i nacionalnih i međunarodnih propisa o oružju.

Kritika "njemačke uloge"

U donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu stranke Zeleni i Ljevica se zalažu za zabranu izvoza oružja u zemlje u kojima vlada rat ili uopće u krizne zemlje svijeta. Na upit Zelenih njemačka vlada je priopćila da je financijski podržavala nekoliko programa sakupljanja i uništavanja oružja u zemljama nastalima na području bivše Jugoslavije i da je za to izdvajala milijun eura godišnje. To je bilo premalo, smatraju predstavnici njemačkih oporbenih stranaka.

Zamjenik kancelarke Sigmar Gabriel (SPD) to opovrgava. Prilikom predstavljanja najnovijeg izvještaja o oružju, Gabriel se otvoreno osvrnuo na slučajeve u kojima su primatelji u Njemačkoj ilegalno prosljeđivali uvezeno oružje. "Kada smo saznali uveli smo kontrole takvih brodskih pošiljki", naglašava njemački vicekancelar i ministar gospodarstva. "To znači da primatelji uvezene robe dopuštaju njemačkim službenicima da u zemlji primatelja kontroliraju je li oružje tamo gdje bi trebalo biti."Agnieszka Brugger je glasnogovornica Kluba zastupnika Zelenih, zadužena za razoružanje i kontrolu oružja. Ona stalno kritizira izvoz njemačkog oružja u Saudijsku Arabiju. U razgovoru za DW je rekla: "Izjave ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera zvuče mi jako cinično. Na primjer, kada kaže da je Saudijska Arabija sidro stabilnosti u regiji i da zato s njom moramo njegovati dobre odnose. Tamo se međutim situacija s ljudskim pravima pogoršala, a ne poboljšala." Brugger pozdravlja istraživanja BIRN-a i OCCRP-a, jer ona dokazuju da je oružje zaobilaznim putem dospijevalo u Siriju. Ona njemačkoj vladi predbacuje da ništa ne poduzima.

Ali te kontrole još nisu profunkcionirale, kritika je koju upućuje Agnieszka Brugger. Ministar Gabriel je na to odgovorio da u međuvremenu nije bilo isporuka koje bi zahtijevale da se one primjene. On je najavio i osnivanje komisije koja će obavljati kontrolu odobravanja takvih isporuka na terenu.

Piše: Dick Wolfgang/ajg/DW
08.08.2016. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh