« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
legalnosti proglašenja

Hrvatska u Haagu brani kosovsku neovisnost

Srbi žele znati je li jednostrana deklaracija o neovisnosti privremenih tijela lokalne samouprave u skladu s međunarodnim pravom?

(Wikipedia)
Više o

Haški sud

,

neovisno Kosovo

Pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu danas u 10 sati započinje javna rasprava o pitanju legalnosti proglašenja kosovske neovisnosti, a među zemljama koje će braniti zakonitost takvog postupka nalazi se i Hrvatska.

Opća skupština Ujedinjenih naroda prošle je godine prihvatila incijativu službenog Beograda da ICJ, kao glavno pravosudno tijelo UN-a, objavi savjetodavno mišljenje o pravnom utemeljenju deklaracije o kosovskoj neovisnosti.

Na temelju odluke Opće skupštine UN-a ICJ treba donijeti savjetodavno mišljenje o srbijanskom pitanju koje glasi: "Je li jednostrana deklaracija o neovisnosti privremenih tijela lokalne samouprave na Kosovu u skladu s međunarodnim pravom?"

Međunarodni sud pravde pozvao je nakon odluke UN-a sve države članice koje posjeduju mjerodavne podatke o tom pitanju da sudjeluju u postupku.

Kako se navodi na internetskoj stranici ICJ-a, za javnu raspravu u prilog neovisnosti Kosova prijavile su se Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Hrvatska, Albanija, Nizozemska, Norveška, Austrija, Bugarska, Saudijska Arabija, Danska, Finska i Jordan. Protiv će argumentirati Kina, Rusija, Španjolska, Rumunjska, Argentina, Azerbajdžan, Bjelorusija, Bolivija, Brazil, Burundi, Cipar, Venezuela i Vijetnam.

Zemlje koje se nisu prijavile za javnu raspravu svoje su stajalište mogle priložiti pisanim putem.

U Palači mira u Den Haagu proces će početi izlaganjem srbijanskog izaslanstva, koji čine ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i veleposlanik u Nizozemskoj Dušan Bataković te nekoliko domaćih i stranih stručnjaka za međunarodno pravo. U popodnevnom dijelu sjednice odgovorit će im kosovski pravni tim koji predvodi ministar vanjskih poslova Skender Hyseni. Obje strane izrazile su uoči početka procesa optimizam i uvjerenost u snagu svojih argumenata.

Ostale zemlje prijavljene za javnu raspravu svoja izlaganja će početi iznosti u srijedu, abecednim redom. Po rasporedu, hrvatsko je izlaganje na redu u ponedjeljak, 7. prosinca.

Vuk Jeremić je u jučerašnjem intervjuu beogradskoj Politici rekao kako je "izuzetno razočaran činjenicom da se Hrvatska odlučila uključiti u javnu raspravu" i zaključio kako je na nju napravljen veliki pritisak, ali nije rekao kakav i čiji.

Po završetku javne sjednice, što se očekuje za desetak dana, 15 sudaca ICJ-a će proučiti sve argumente i svoje savjetodavno mišljenje objaviti polovinom 2010. godine. (hina/metro-portal)

01.12.2009. 09:32:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh