« Muškarci
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
IMPOZANTNO

Hrvati šesti najviši muškarci na svijetu

Hrvatice se nisu uspjele ugurati na top listu deset nacija s najvišim ženama na svijetu

Fotografija vijesti

Hrvatski muškarci zauzeli su sedmo mjesto na top-listi najviših na svijetu, neposredno iza susjeda iz Bosne i Hercegovine, ali ispred muškaraca iz Srbije koji su na osmom mjestu. Iako se Crnogorci hvale kako su najviša nacija na svijetu, njih nažalost na ovom popisu nema, što se vjerojatno može protumačiti time što su izostavljeni iz ovog istraživanja koje je kao ispitivačku bazu imalo čak 18 milijuna odraslih osoba.

Na prvom mjestu su Nizozemci s prosječnom visinom od 182,5, a na drugom su nekadašnji vodeći Šveđani. Slijede Belgijanci, Estonci, Letonci.

S druge strane, muškarci iz Istočnog Timora su najniži na svijetu - u prosjeku imaju samo 160 cm, dok su najniže žene na planetu iz Gvatemale - 149 cm.

Istraživanje su proveli znanstvenici Imperial Collegea u Londonu rabeći podatke iz većine država svijeta. Pratili su promjene u visini muškaraca i žena između 1914. i 2014. godine.

Među otkrićima objavljenim u časopisu "eLife", otkriveno je da su u posljednjih 100 godina najviše narasli iranski muškarci i južnokorejske žene. 

Što se žena tiče, osim Srpkinja na petom mjestu s prosječnom visinom od 167,7 cm, ostalih žena iz bivše države nema među prvih deset. Na prvom mjestu su Letonke koje su prosječno visoke 169,8 cm.

Zanimljivo je da su među prvih 10 i na muškoj i ženskoj top listi isključivo europske zemlje. Amerikanci su u posljednjih stotinu godina, unatoč predviđanjima na osovi prehrane, narasli prosječno samo pet centimetara.

26.07.2016. 17:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh