« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
OPTIMISTI

Hrvati pretjerano ne vjeruju društvenim mrežama za traženje posla

Društvene mreže kao sredstvo traženja posla misle u većem broju koristiti samo osobe koje se još školuju, zaposleni su skeptični

Je li moguće naći posao preko društvenih mreža?
Je li moguće naći posao preko društvenih mreža? (Shutterstock)
Više o

Facebook

,

Twitter

,

društvene mreže

,

Linkedin

,

poslovi

,

traženje posla

,

novi poslovi

Portal MojPosao je za vrijeme trajanja 3. regionalnog Virtualnog dana karijera i znanja (od 10. do 17. listopada 2012.) u suradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Bosni i Hercegovini i Srbiji, Posao.ba i Infostud.com, usporedio mišljenje građana triju zemalja o tome jesu li društvene mreže prikladan alat za traženje posla.

U istraživanju je sudjelovalo više od 1.600 ispitanika, od toga njih gotovo 500 iz Hrvatske. Među hrvatskim ispitanicima, njih 42% je nezaposleno, 32% zaposleno, dok se 26% ispitanika još školuje.

U pronalazak posla putem društvenih mreža najviše vjeruju ispitanici koji se školuju

Bilo da su zaposleni (83%), nezaposleni (85%) ili se još školuju (85%), najviše hrvatskih ispitanika ima profil na najvećoj društveni mreži Facebooku.

Profesionalna društvena mreža LinkedIn po korištenju se nalazi na drugom mjestu, dok je Twitter najpopularniji kod ispitanika koji se još uvijek školuju.

Istraživanje je pokazalo da se društvene mreže prvenstveno koriste za povezivanje s obitelji, prijateljima i poznanicima, a zatim za praćenje informacija iz stručnih područja ili područja interesa. Tek mali udio ispitanika (14% zaposlenih, 10% nezaposlenih i 7% ispitanika koji se školuju) prepoznaje društvene mreže kao alat za izgradnju osobnog brenda.

Držeći se pravila da ono što je jednom objavljeno na Internetu zauvijek ostaje vidljivo, velika većina hrvatskih ispitanika pazi što objavljuje na društvenim mrežama neovisno o tome u koju ih svrhu koriste. Na sadržaj svojih objava pazi 84% nezaposlenih te 81% zaposlenih ispitanika.

Većina ispitanika koji se još školuju (58%) smatra da su društvene mreže dobar 'kanal' za traženje posla, ali da uspjeh potrage ovisi o vrsti mreže. Istog mišljenja je nešto manje od polovine nezaposlenih ispitanika (45%).

Negativno stajalište prema traženju posla putem društvenih mreža ima 25% nezaposlenih ispitanika i 20% onih koji se školuju.

Tek 14% nezaposlenih ispitanika i 13% onih koji se školuju smatra da su sve društvene mreže prikladne za traženje posla, a 17% nezaposlenih i 9% ispitanika koji se školuju nemaju mišljenje o ovoj temi.

U Bosni i Hercegovini preferiraju Facebook, a u Srbiji Twitter

Facebook je vodeća društvena mreža i u Srbiji te Bosni i Hercegovini. Ukupno gledajući, Facebook najviše koriste ispitanici iz Bosne i Hercegovine - 95% zaposlenih i 93% nezaposlenih ispitanika ima svoj profil.

Neovisno o radnom statusu ili o tome školuju li se ili ne, ispitanici iz Bosne i Hercegovine u najmanjoj mjeri koriste Linkedin - tek 17% zaposlenih, 12% nezaposlenih i 7% ispitanika koji se školuju ne koriste ovu društvenu mrežu.

Po korištenju Twittera prednjači Srbija - 25% zaposlenih, 20% onih koji se školuju i 19% nezaposlenih ispitanika ima Twitter profil.

Gledajući ukupan broj ispitanika u regiji, najviše njih koristi društvene mreže kako bi ostali u kontaktu s prijateljima, poznanicima i obitelji ili pronašli nove kontakte.

Tek 10% zaposlenih ispitanika iz Srbije i 7% njih iz Bosne i Hercegovine koristi društvene mreže s ciljem izgradnje osobnog brenda. U usporedi sa susjedima, Hrvati u najvećoj mjeri koriste društvene mreže u svrhu izgradnje osobnog brenda (14%).

Neovisno o radnom statusu i zemlji iz koje dolaze, velika većina ispitanika 'vodi računa' o sadržaju objava na društvenim mrežama, no nezaposleni ispitanici iz Bosne i Hercegovine u tome prednjače. Njih čak 96% pazi na svoje objave na društvenim mrežama.

Najviše nade u pronalazak posla preko društvenih mreža polažu ispitanici koji se školuju iz Bosne i Hercegovine (28%). Manje optimistični su ispitanici iz Srbije (17%) i Hrvatske (13%).

Također, nezaposleni stanovnici iz Bosne i Hercegovine (24%) u najvećoj mjeri smatraju da su društvene mreže 'zgodne' za traženje posla. Svega 14% ispitanika iz Hrvatske i 13% iz Srbije smatra da se posao može naći i na taj manje formalan način.

 

08.11.2012. 10:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    2
    10.11.2012. 15:30
    Teško je vjerovati nečemu što mnogi koriste za prevariti druge, bilo bi lakše za povjerovati kada bi feedback bio pozitivniji :)
  2. avatar
    5
    21.11.2012. 03:04
    Društvene mreže općenito više koriste mlađe osobe. Ja ne tražim posao, ali i kada bih ga tražio ne bih sigurno tražio na društvenim mrežama.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh