« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
IDIOTI

Južni tok ide kroz Mađarsku, odoše milijarde u vjetar

Stupina politika prema Rusiji lišila nas je mogućnosti da zaradimo milijarde izgradnjom plinovoda Južni tok kroz Hrvatsku

Milijarde odoše u Mađarsku
Milijarde odoše u Mađarsku (Arhiva)
Više o

plinovod

,

Gazprom

,

Mađarska

,

Južni tok

,

ugovor

Ruska tvrtka za proizvodnju plina Gazprom potpisala je s Mađarskom ugovor o gradnji zajedničkog projekta plinovoda Južni tok kroz tu zemlju, čime je potvrđeno da glavna ruta neće ići kroz Hrvatsku.

Zamjenik predsjednika uprave Gazproma Aleksander Medvedev potpisao je u srijedu taj ugovor s Csabom Bajijem, predsjednikom i glavnim direktorom mađarske plinske kompanije MVM, objavio je Gazprom.

Potpisnice su odobrile konačni investicijski plan gradnje mađarske trase plinovoda u dužini od 229 kilometara, a mađarska je strana objavila da plinovodu daje status projekta od državne važnosti.

Hrvatski su mediji prije nekoliko mjeseci javljali kako se očekuje ruska odluka o Južnom toku, te da su hrvatski izgledi da dobije tranzitni pravac Južnog toka 50:50 s Mađarskom, jer bi, navodno, hrvatski tranzitni pravac bio znatno kraći, čime bi se cijena gradnje smanjila.

"Projekt gradnje plinovoda Južnog toka zajedno s mađarskim partnerima važan je element u novoj arhitekturi europske energetske sigurnosti. Takav sustav osigurat će neprekinut dovod plina, a Mađarskoj će pružiti dugoročnu korist i stabilnost", rekao je Medvedev.

"Uz potporu mađarske vlade želimo unaprijediti energetsku sigurnost i osigurati diverzifikaciju ruta dopreme prirodnog plina u Europsku uniju. Projekt Južni tok važan je dio naše dugoročne strategije i predstavlja bitan korak prema ostvarenju naše ambicije da MVM transformiramo u uspješnu integriranu nacionalnu energetsku grupu s regionalnim utjecajem i dobrim ugledom na tržištu", rekao je na potpisivanju ugovora Csaba Baji.

03.11.2012. 17:36:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    1
    18.11.2012. 10:23
    Izgleda da baš nikako nemamo sreće sa velikim projektima. O kakvim god da se poslovima radi, mi smo ili protiv njih ili imamo tako loše lobiste da ne možemo ništa realizirati, jedina svjetla točka je bio Čačićev dogovor s Katarskim premijerom u vezi izgradnje sportskih terena za nadolazeće svetsko prvenstvo u rukometu koje će našim firmama uprihoditi 100 000 000 milijuna dolara, sve ostalo je tabula raza!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh