« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
UBRZAVANJE METABOLIZMA

Hrana za mršavljenje

Bez obzira na njihovu kalorijsku vrijednost, naše tijelo ne reagira na sve namirnice jednako i neke od njih puno su bolje za mršavljenje od onih drugih

Fotografija vijesti
Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

višak kilograma

,

kako smršaviti

,

prehrana za celulit

,

masne naslage

Unatoč tomu što ne postoji magični način da uz malo ili nimalo muke izgubimo puno kilograma (vjerujte nam na riječ, doista ne postoji!), u borbi s viškom masnih naslaga niste baš potpuno bez municije. Želite li istopiti višak kilograma, morate ubrzati svoj metabolizam. Redovita tjelovježba i dovoljno sna dvije su apsolutno najbolje stvari koje možete napraviti kako biste to postigli. S druge strane, bez obzira na njihovu deklarativnu kalorijsku vrijednost, naše tijelo ne reagira na sve namirnice jednako i neke od njih puno su bolje za mršavljenje od onih drugih. Donosimo vam nekoliko njih.

1. Ljute papričice


Neovisno o tome za koju se vrstu odlučite (jalapeno, habanero, feferoni..), sve vrste ljutih papričica dokazano poboljšavaju krvotok i time direktno utječu na naš metabolizam. Onima na dijeti posebno će zanimljiva biti i činjenica kako papričice smanjuju osjećaj gladi. Studije su pokazale da metabolizam radi 25 posto brže sljedeća tri sata nakon što pojedemo samo jednu papričicu. Eto odlične zanimacije da skratite duge dane gladovanja!

2. Namirnice iz punog zrna


Za razliku od žitarica i riže kojima je procesom prerade oduzeta gotovo sva hranjiva vrijednost, žitarice iz punog zrna prepune su nutrijenata i „dobrih" ugljikohidrata niskog glikemičkog indeksa koji stabiliziraju razinu inzulina u tijelu i time pridonose bržem metabolizmu. Zobena kaša, kinoa i smeđa riža trebale bi se svakodnevno naći na vašem popisu namirnica ukoliko ozbiljno želite prigrliti zdrav način prehrane i izgubiti kilograme.

3. Brokula


U više smo navrata na stranicama našeg portala pisali o brokuli i zašto je brokula jedan od kandidata da ju se zove „superhranom". Visok udio kalcija (dokazanog sastojka u borbi protiv kilograma), iznimno visoki udjeli vitamina C, K i A te pregršt vlakana i antioksidansa čine brokulu namirnicom koja treba biti nezaobilazan dio gotovo svakog vašeg obroka.

4. Zeleni čaj


Iako se već desetljećima govori o tome da je zeleni čaj izvrstan za naše zdravlje, tek su istraživanja provedena unazad zadnjih nekoliko godina to prvi put i nedvojbeno dokazala. Sastojci u zelenom čaju ubrzavaju metabolizam, a sadrže i puno antioksidansa potrebnih u borbi protiv čitavog niza oboljenja.

5. Začini


Od crvene paprike, preko češnjaka do cimeta - začini su najbolji način da učinite svoja jela maštovitima i zanimljiva, a metabolizam u odličnoj formi. Najveći učinak na metabolizam imaju crni papar, sjemenke gorušice, češnjak u granulama te đumbir. Jedna je kanadska studija pokazala kako ljudi koji redovito konzumiraju začine dnevno prosječno troše i do 1000 kalorija više od onih koji to ne čine.

6. Agrumi


Voće poput grejpa dokazano pomažu u smanjivanju masnih naslaga i ubrzavanju metabolizma. Znanstvenicima još uvijek nije potpuno jasno zbog čega je tomu tako, ali smatraju da se vjerojatno radi o visokom udjelu vitamina C, koji pomaže u regulaciji inzulinske reakcije u tijelu.

7. Izvorska voda


Znamo da smo vam se već do glave popeli s vodom, kao i da voda tehnički nije namirnica. Ipak, svaki ozbiljan savjet o tome što trebate konzumirati za zdravlje i vitak izgled naprosto mora spomenuti i vodu. Ozbiljan zaokret u načinu prehrane gotovo je nezamisliv bez povećane konzumacije vode, koja osim što pomaže u sagorijevanju masnih naslaga istovremeno i čisti organizam od štetnih tvari, a služi i kao prirodan način da „prevarite" glad.

05.03.2012. 15:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh