« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
GDJE SIII!!!

Kako se sjetiti gdje ste ostavili potrebne stvarčice

Koliko ste puta razbacivali stvari po kući pokušavajući pronaći ključeve od auta ili novčanik, a već ste trebali krenuti

Oblijepiti se papirićima jedan je od lošijih načina pamćenja
Oblijepiti se papirićima jedan je od lošijih načina pamćenja (Shutterstock)
Više o

povrće

,

bolje pamćenje

,

zaboravljanje

,

ključevi

,

zdrav mozak

Glavni razlog zaborava je, naravno, višak obaveza koje nam okupiraju mozak i sprječavaju pamćenje automatiziranih radnji: zaključavanja automobila, isključivanja glačala ili gašenja svjetla. Prevelika količina stresa nam smanjuje sposobnost razmišljanja i pamćenja, no, slušanje glazbe ili meditacija mogu hormone ponovno dovesti na normalne razine, pokazala je studija tvrtke Avery na dvije tisuće ispitanika.

Sve aktivnosti koje vas opuštaju blagotvorno djeluju na pamćenje, a među najčešćim uzrocima zaborava su svađe, koje vam potpuno zaokupe um, povise razinu hormona stresa i jednostavno vas natjeraju da zaboravite što ste još trebali napraviti.

Kako biste bili sigurni da ste neku automatiziranu radnju stvarno i napravili, jednostavno to izrecite na glas, primjerice: "Isključila sam štednjak". Jednako tako ponovite sami sebi gdje ste ostavili ključeve, torbu, novčanik, daljinski od televizora i sve ono što obično ostavljate unaokolo.

Na jednak se način možete prisjetiti svega što trebate napraviti ako napravite mentalni podsjetnik izgovorivši to čega se želite sjetiti na vrijeme: Sjeti se kupiti mlijeko u dućanu. Naravno, rečenica treba biti afirmativna poput navedene, jer ako započnete s "Ne zaboravi ...", najveća je vjerojatnost da ćete upravo to i napraviti.

Imena osoba ponovite u sebi nekoliko puta, a PIN-ove, lozinke i slične "gluposti" koje morate pamtiti uvijek vežite uz nešto prepoznatljivo (uz, naravno, brigu da to ne bude toliko prepoznatljivo da ga može provaliti i susjedov klinac), jer mozak jednostavno nije napravljen da bi pamtio takve podatke.

Mozak treba svakodnevno zaposliti nečim izazovnim i kreativnim kako se ne bi ulijenio, a i priroda ima u rukavu par aduta koji mogu pomoći - sok od naranče i zeleno povrće puno antioksidansa poput raznih bobica, špinata i brokule, kao i omega-3 masne kiseline tu su kako bi naš mozak održale zdravim i spremnim na pamćenje.

 

04.03.2012. 18:04:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh