« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 16 dana
SAVJETI

Hrana za duži i zdraviji život

Konzumacija cjelovitih žitarica, voća, povrća bez škroba, orašastih plodova i nezasićenih ulja može pomoći u značajnom smanjenju rizika od određenih smrtonosnih stanja

E, to ;)
E, to ;) (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdrava hrana

,

dug život

Naravno da bi se svi trebali hraniti što je zdravije moguće, a kako donosi The Sun, pravilna prehrana smanjuje rizik od mnogih bolesti, jača naš imunitet i podržava razvoj mozga. A sada je novo istraživanje pokazalo da bi nam uključivanje određenih pet namirnica u svakodnevnu prehranu moglo pomoći da živimo dulje.

Američki znanstvenici koji su se bavili ovom temom, zahvaljujući detaljnim analizama, otkrili su kako konzumacija cjelovitih žitarica, voća, povrća bez škroba, orašastih plodova i nezasićenih ulja može pomoći u značajnom smanjenju rizika od određenih smrtonosnih stanja.

"Ova zdrava biljna hrana povezana je s niskim rizikom od kroničnih bolesti poput bolesti srca, raka crijeva, dijabetesa, moždanog udara i smrtnosti općenito'', rekla je autorica spomenute studije Linh Bui sa Sveučilišta Harvard.

Naime, istraživači su analizirali prehranu i zdravstvene rezultate preko 100 tisuća sudionika tijekom više od tri desetljeća, a rezultati su pokazali kako su oni koji redovito konzumiraju ove namirnice živjeli duže i manje obolijevali od ranije spomenutih bolesti.

Pokazalo se kako su ljudi koji konzumiraju redovito ove namirnice imali 15 posto manje šanse da umru od raka ili srčanih bolesti. Ista skupina također je bila izložena 20 posto nižem riziku od smrti od neurodegenerativnih bolesti poput demencije i 50 posto nižem riziku od smrti od respiratornih bolesti.

U međuvremenu oni koji su konzumirali manje količine hrane biljnog podrijetla i više namirnica poput crvenog mesa ili jaja imali su veću vjerojatnost da će oboljeti od određenih kroničnih bolesti, pokazalo je istraživanje.

16.08.2023. 14:56:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.08.2023. 17:50
    crni kruh je bolji
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh