« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 23 dana i 19 sati
SAVJETI

Hrana za bolji imunitet i dulji život

Od bolesti srca i dijabetesa do raka i kognitivnog pada, mnogi zdravstveni problemi koji prevladavaju u modernom društvu usko su povezani s prehrambenim navikama

I ovo treba jesti
I ovo treba jesti (Arhiva)
Više o

hrana

,

imunitet

,

zdrava hrana

,

dug život

Pravilna prehrana vrlo je važna, osobito ako želimo voditi dug i zdrav život. Dobro uravnotežena prehrana, bogata esencijalnim hranjivim tvarima, ključna je za održavanje cjelokupnog zdravlja i prevenciju kroničnih bolesti. Od bolesti srca i dijabetesa do raka i kognitivnog pada, mnogi zdravstveni problemi koji prevladavaju u modernom društvu usko su povezani s prehrambenim navikama.

Opskrbljujući naše tijelo hranom i pićima bogatim hranjivim tvarima koje jačaju imunitet, ne podupiremo samo svoje fizičko blagostanje, već i poboljšavamo sposobnost našeg imunološkog sustava da se brani od bolesti. Pravilna prehrana djeluje kao moćan alat za dugovječnost, pomaže nam da graciozno starimo i održavamo kvalitetu života dok starimo.

Stoga su liječnik dr. Johannes Uys i dijetetičarka Lisa Andrews otkrili nekoliko namirnica koje su odlične za jačanje imuniteta i mogu doprinijeti dugovječnosti.

Grah i leća - Andrews ističe da su grah i leća glavni sastojci u prehrani pojedinaca koji žive u Plavim zonama, područjima poznatima po dugovječnosti. Naglašava: "Pojedinci koji žive u Plavim zonama dnevno u svoju prehranu uključuju grah ili leću." Ove su mahunarke bogate vlaknima koja potiču zdrav crijevni mikrobiom, jačaju imunološki sustav i smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Uključivanjem graha i leće u juhe, salate, variva i umake poput humusa, možemo iskoristiti njihova svojstva jačanja imuniteta i potencijalno produžiti životni vijek.

Orašasti plodovi i sjemenke - orašasti plodovi i sjemenke nude mnoštvo zdravstvenih dobrobiti, uključujući podršku imunitetu. Andrews objašnjava: "Orašasti plodovi i sjemenke osiguravaju zdrave masti, kao i selen i cink." Selen djeluje kao antioksidans, štiteći stanice od slobodnih radikala, dok je cink ključan za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Osim toga, zdrave masnoće vitalne su za održavanje strukture i funkcije stanica. Iz ovih i drugih razloga, dodavanje orašastih plodova i sjemenki zobenim pahuljicama, salatama ili uživanje u njima kao međuobroku, može pridonijeti dugovječnosti smanjujući rizik od kroničnih bolesti.

Riba - riba nudi dvostruku količinu proteina i omega-3 masnih kiselina za jačanje imuniteta. "Riba je također izvor cinka za zaštitu vašeg imunološkog sustava", kaže Andrews za SheFinds. Omega-3 masne kiseline smanjuju upalu i poboljšavaju zdravlje srca, dok cink pojačava sposobnost imunološkog sustava u borbi protiv infekcija. Ove hranjive tvari čine ribu izvrsnim izborom za jačanje imuniteta i promicanje cjelokupnog zdravlja. "Ciljajte na tri porcije tjedno. Mogu se dodati salatama ili koristiti kao međuobrok s krekerima od cjelovitih žitarica", preporučuje dijetetičarka.

Tamno lisnato zeleno povrće - dr. Uys naglašava izvanredne zdravstvene dobrobiti tamnog lisnatog povrća, poput špinata i kelja. "Tamno lisnato povrće fantastična je superhrana i za zdravlje srca i za imunitet. Prepuno je antioksidansa, vitamina i minerala, podržava snažan imunološki sustav i smanjuje upalu, blagotvorno djelujući na vaše srce." Neutralizirajući štetne slobodne radikale, ovi antioksidansi pridonose zdravlju i dugovječnosti stanica.

Ukratko, to su stvari koje je dobro jesti...

28.05.2024. 12:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh