« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 23 dana i 23 sata
SAVJETI

50+ i vitamin A nisu prijatelji

Korisno je razumjeti dobrobiti i rizike uzimanja vitamina i dodataka jer mogu imati određene rizike ako se uzimaju u pogrešnim količinama ili u kombinaciji s drugim lijekovima

Samo u hrani u tim godinama
Samo u hrani u tim godinama (Arhiva)
Više o

vitamin A

,

godine

,

50

Stvar je jasna - ako ne dobivamo dovoljno vitamina iz prehrane, možemo se okrenuti dodacima. No, jedan stručnjak za dugovječnost upozorava da takva brza rješenja nisu uvijek najbolja. Zapravo, neki dodaci mogu čak biti i štetni, osobito kako starimo.

"Korisno je razumjeti dobrobiti i rizike uzimanja vitamina i dodataka jer mogu imati određene rizike ako se uzimaju u pogrešnim količinama ili u kombinaciji s drugim lijekovima. Stariji mogu posebno imati problema s uzimanjem dodataka prehrani i vitamina zbog promjena povezanih s godinama i kroničnih zdravstvenih stanja koja mijenjaju način na koji naše tijelo obrađuje lijekove", objašnjava stručnjak za dugovječnost Christopher Norman za Parade.

Norman upozorava osobe starije od 50 godina da ne uzimaju jedan vitamin. Podijelio je koji je bolji način za dobivanje ove bitne hranjive tvari.

Prekomjerni unos vitamina A može uzrokovati oštećenje jetre

Dakle, suplementi vitamina A na vrhu su Normanove liste zabranjenih dodataka za njegove pacijente starije od 50 godina. "Studije su pokazale da će vam zdrava i raznolika prehrana osigurati dovoljno vitamina A, a izvori hrane najbolji su izvori vitamina općenito", objašnjava Norman.

Naravno, vitamin A važan je dio zdrave prehrane, no prekomjerno uzimanje ovog vitamina u obliku dodataka može uzrokovati razne posljedice.

"Starije odrasle osobe trebaju biti oprezne s vitaminom A jer potencijalno može smanjiti gustoću kostiju, uzrokovati oštećenje jetre ili bolove u zglobovima te simptome poput mučnine, glavobolje ili proljeva", upozorava Norman.

Kao što je prethodno spomenuo, hrana je najbolji izvor vitamina A, a neke odlične opcije su, recimo, dinje, mrkve, mliječni proizvodi, krumpir, losos i zeleno lisnato povrće - ne trebaju vam suplementi!

28.05.2024. 08:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh