« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
ZAPAMTITE :)

Hrana se baca... ali ne baš jednako

Znate li da se trećina svjetske proizvedene hrane (1,3 milijarde tona godišnje) uzalud baca?

Kupimo dosta... a bacimo...?
Kupimo dosta... a bacimo...? (Arhiva)
Više o

hrana

,

bacanje hrane

Jeste li znali znali da se sva hrana ne baca jednako? Prema istraživanju u smeću najčešće završavaju voće i povrće (52%) te ostaci obroka (45%). U znatno manjoj mjeri bacaju se mliječni proizvodi (2%), te meso i/ili riba (1%).

„Kao što različite studije i isti ispitanici ističu, planiranje obroka i kupovina samo onoga što je neophodno najbolje je sredstvo protiv bacanja hrane kod kuće", kaže Karlos Melara. „Ponekad je dovoljno napraviti mali spisak jela koja planirate kuhati naredni tjedan i unaprijed razmisliti o sastojcima koji će vam biti potrebni".

Kellog's, robna marka posvećena brizi za planet kroz svoje održive proizvodne prakse, podijelila je nekoliko savjeta za smanjenje bacanja hrane:

Planiranje

Prije sastavljanja spiska za nabavku, dobro provjerite sadržaj frižidera i ostave kako biste u košaricu uključili samo potrebne proizvode.

Osmislite tjedni jelovnik kako biste najprije upotrebili najkvarljivije proizvode. Osim izbjegavanja otpada, kreiranje ovog jelovnika omogućit će vam da uvrstite sve grupe namirnica kako bi naša ishrana bila uravnoteženija i hranjivija.

Organizacija

Nakon kupovine, uvijek odložite starije namirnice ispred novih kako biste smanjili šanse da nekom zaboravljenom proizvodu istekne rok trajanja.

Razlikujte rok valjanosti koji označava da se ovaj proizvod ne smije konzumirati ili ga ne bi bilo poželjno konzumirati nakon tog dana i rok trajanja koji se odnosi na mnogo trajnije i stabilnije proizvode.

Potrošnja

Prije kuhanja pravilno procjenite porcije. Ovaj jednostavan korak vrlo je koristan kako biste izbjegli pripremu više hrane nego što je potrebno i njeno kvarenje ili završavanje u smeću.

Iskoristite ostatke već skuhane hrane za pripremu drugih jela.

20.10.2022. 08:50:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.10.2022. 14:44
    Aha da neki bacaju previse
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh