« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
OPREZ!

Hrana koju trebate svakako izbjeći

Neke od prehrambenih artikala koje konzumiramo gotovo svakodnevno zapravo treba izbjegavati u širokom luku

Od margarina na dalje, sve šteti zdravlju
Od margarina na dalje, sve šteti zdravlju (Arhiva)
Više o

hrana

,

kokice

,

bisfenol A

,

margarin

,

štetni sastojci

,

koncentrat rajčica

,

suhomesnati proizvodi

Hrana postaje sve opasnija za ljudsko zdravlje, jer se u procesu prerade događaju stvari o kojima proizvođači šute i ne žele da znamo, a zapravo se radi o vrlo opasnim tvarima koje nam mogu itekako naškoditi. 

Tako, naprimjer, rajčice od povrća bogatog superkorisnim likopenom nakon prerade u konzervirani koncentrat postaju noćna mora za naše zdravlje. Konzervirana hrana sadrži štetni BPA, bisfenol A,  a njega ima najviše upravo u soku od rajčice koji zbog svoje kiselosti izvlači više BPA iz stijenki konzerve ili plastike.

Omiljene salame, hrenovke, špek i ostali suhomesnati proizvodi prepuni su natrija, a i meso koje sadrže je napunjeno hormonima, nitratima i antibioticima zbog industrijskog načina uzgoja. Kad se tome dodaju umjetne boje i okusi koji se stavljaju u mješavine tijekom prerade ... znate i sami dalje.

Biljna ulja, barem ovakva visokorafinirana kakva imamo danas, donose neravnotežu u omjeru omega-3 i omega-6 masnih kiselina koji bi trebao biti 1:1, a zapravo je 1:15, pa u tijelu dolazi do upalnih procesa. Pojačajte unos ribe, maslinovog ili kokosovog ulja, a možete pomoći i mljevenim sjemenkama lana.

Margarin, zamjena za putar koja se tako često nalazi čak i u domaćim kolačima dobiva se iz biljnih ulja, a u preradi dolazi do stvaranja transmasnih kiselina koja također potiču upale u tijelu i oštećuju stijenke krvnih žila. Nutricionisti smatraju margarin jednom od najgorih stvari koje možete naći u trgovini.

Kokice za pripremu u mikrovalnoj pećnici su još jedna od strašnih namirnica, jer te vrećice sadrže spoj PFOA, štetnu tvar koja se koristila u proizvodnji teflona, što je napušteno pred nekoliko godina. No, i dalje se stavlja u ovakve vrećice i slične proizvode koji trebaju onemogućiti prianjanje. PFOA se izravno povezuje s rakom testisa, jetre i neplodnošću.

Sojini proizvodi su priča za sebe, jer je praktično sva soja koja raste na svijetu genetski modificirana, pa proglašavati tako nešto zdravim je malo van pameti, a o umjetnim sladilima smo već pisali dovoljno puta.

Sve u svemu, na policama trgovina vrebaju vrlo opasne tvari štetne za vaše zdravlje, pripazite i čitajte deklaracije.

03.02.2013. 16:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh