« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
ŽENA LIJEČI SVE

Brak je muškarcima korisniji od prestanka pušenja?

Sigurno ste čuli šale o tome kako brak kod muškaraca podiže krvni tlak. No, znanstvenici tvrde kako upravo ulazak u bračne vode može imati pozitivan efekt na zdravlje muškaraca.

Bolje se oženiti nego prestati pušiti?
Bolje se oženiti nego prestati pušiti? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

brak

,

prestanak pušenja

,

muškarci

Znanstvenici tvrde kako dugotrajni brak smanjuje šanse za razvojem ozbiljnih zdravstvenih problema, te ja čak i učinkovitiji od prestanka pušenja kada je posrijedi prevencija od bolesti. Istraživači su na naime proučavali krvne uzorke među 1.715 muških volontera u dobi od 57 do 85 godina kako bi izmjerili nivo C-reaktivnog proteina.

To je vrsta proteina kojeg proizvodi jetra kako rezultat raznih upala, a prethodne studije povezale su ga sa srčanim bolestima, depresijom ili udarom. Ovo istraživanje pokazalo je da oženjeni muškarci imaju najniži nivo CRP-a unutar svih testiranih grupa: prosjek od 1.16 miligrama po litri krvi u usporedbi s 2,27 koliko ga se nalazi u krvi neoženjenih muškaraca.

Ta studija Sveučilišta u Arizoni, koja je ovaj mjesec objavljena u časopisu Psychosomatic Medicine otkrila je da brak reducira rizik od razvoja zdravstvenih problema kod muškaraca za 10,34 %, a također blagotvorno utječe na krvni tlak.

"Ovo istraživanje pokazuje koliko snažan učinak mogu imati brak i snažna socijalna povezanost" objašnjava profesor Tony Cassidy. "Odnosi među muškarcima nisu uvijek idealni, zbog toga je brak toliko važan."

No June Davison iz Britanske udruge za bolesti srca upozorava: "To naravno ne znači da se oženjeni muškarci mogu zapustiti. Bez obzira na to jesu li oženjeni ili ne, pravilna prehrana, regularna tjelesna aktivnost i nepušenje su ključni za dobro zdravlje."

02.02.2013. 21:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh