Kako štedjeti u kuhinji?
Tročlano kućanstvo godišnje troši oko 11 posto energije na kuhanje, a postoji nekoliko trikova za uštedu energije u kuhinji
Kako nam se sprema opaka zima i štednja energije, trebali bi se naučiti bolje kuhati kako bi koristili što manje energije jer, bez obzira na sve, jesti se treba... pa evo par dobrih savjeta.
Za početak, ako se koristi poklopac, toplina ne može izaći iz lonca. To je tri puta učinkovitije od kuhanja bez poklopca, a i hrana će se brže zagrijati.
Energija se može uštedjeti i tako da se izaberu lonac i tava čiji radijusi odgovaraju veličini kola. Radijus posuđa može čak biti i nešto veći.
Dodatno, novac i energija mogu se uštedjeti i ako se u lonac natoči samo potrebna količina vode jer to ubrzava proces zagrijavanja i tako smanjuje potrošnja vode i energije, piše agencija dpa.
Kampanja njemačke vlade naglašavala je kako se jaja i povrće mogu kuhati u samo 2 centimetra vode - drugim riječima, bez da su prekriveni vodom. Tako se može uštediti 10 eura godišnje.
Posljednji savjet je za ljubitelje tjestenine - stavite je u lonac dok je voda još hladna. Tako će tjestenina biti brže gotova.
Zvuči nestvarno, ali sredinom prosinca će svima biti jasno...
Novi komentar