« Život
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
WTF?!

Hrana koja se najčešće krivotvori

Ne, ne radi se o nekim skupim kavijarima nego o svakodnevnim namirnicama koje su kilometrima daleko od onoga što bi trebale biti

Što nam sve prodaju pod kavu ...
Što nam sve prodaju pod kavu ... (FreeDigitalPhotos)
Više o

hrana

,

kava

,

maslinovo ulje

,

med

,

voćni sokovi

,

namirnice

,

riža

,

začini

,

prevare

,

krivotvorena hrana

,

grčki jogurt

Hrana se krvivotvori, ma kako to sumanuto zvučalo, a najčešće prevare ovog tipa rade se sa svakodnevnim namirnicama koje kupujemo u običnim trgovinama, kaže Markus Lipp, direktor za standarde hrane u američkoj tvrtki Pharmacopei.

Kao što možete pretpostaviti, jedna od omiljenih meta krivotvorenja je maslinovo ulje, naročito ekstra djevičansko ulje koje je vrlo često sve samo to što piše. Često se unutra nalaze sva moguća ulja, od uljane repice, soje, suncokreta, kukuruza pa čak i svinjska mast koje se miješaju s maslinovim uljem, a vrlo često ga nema ni u tragovima.

Med i ostala prirodna sladila poput javorovog sirupa lako je krivotvoriti, pa se u njega dodaje opasni vioskofruktozni kukuruzni sirup, a nekad i obični tekući šećer, stoga, kupujte izravno od proizvođača domaći, organski med s visokom koncentracijom peluda.

Začini su pravo čudo domišljatosti gramzivih proizvođača, pa se u kurkumi nađe kukuruznog brašna, u mljevenom crnom papru heljdino brašno i grančice, olovo u paprikama ... Najčešće se krivotvori šafran, vrlo skup začin u koji se stavlja nevenov cvijet, luk u prahu ili kurkuma. Čak 90 posto uzoraka šafrana u jednom britanskom istraživanju nije bilo šafran.

Kava je nerijetko puna prženog graha, korijena cikorije ili slatkog krumpira, pa je jedin način da budete sigurni što pijete kupovina kave u zrnu.

Nevjerojatno ali istinito - pronađena je riža koja bila napravljena od plastične smole i krumpirovog škroba, a najčešće se krivotvori najskuplja, basmati riža koja je često zapravo neka druga, jeftinija vrsta riže dugog zrna.

Za kraj, grčki jogurt koji je u zadnje vrijeme našao mjesto i u našim hladnjacima u trgovinama. Pravi se radi od jogurta kojem je odvojena sirutka, pa tako dobiva finu, kremastu strukturu, no proizvođači u običan jogurt uvale želatinu ili škrob i to je po njima to - dovoljno za zavaravanje bedastih kupaca ..

14.03.2014. 16:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh