Hrana koja potiče pozitivne osjećaje
Obično tugu pokušavamo utopiti u slatkišima (neki u alkoholu), no evo što kažu nutricionisti - koja će vas hrana stvarno oraspoložiti
Kad nam raspoloženje padne na nulu, ili čak ispod toga, obično se lovimo slatkiša ne bismo li u njima našli izlaz iz tuge. Neki se, doduše, love flaše, no to je definitivno pogrešan način ispiranja tuge iz nas.
No, što o slatkišima i tuzi misle nutricionisti? Ako pitate Karen Sullivan i Gill Paul, one će se ipak odlučiti za neku drugu hranu.
Ključ dobrog raspoloženja je hormon serotonin, poznat i kao hormon sreće, čiji je posao osjećaj zadovoljstva i regulacija apetita.
Najbolje ćemo potaknuti proizvodnju serotonina konzumacijom aminokiselina koje ćemo pronaći u hrani bogatoj proteinima poput ribe ili mesa, ali i prokulica i leće. Najviše aminokiselina imaju proizvodi od konoplje, koji sadrže apsolutno sve kiseline, uključujući i devet esencijalnih koje naše tijelo ne može sintetizirati.
Od ribe birajte onu punu omega-3 masnih kiselina koje dodatno stimuliranu proizvodnju serotonina poput haringe, bakalara ili lososa koja će uz to regulirati funkciju moždanih stanica stvaranjem dodatni veza među njima.
Uz to, opskrbite tijelo skupinom B vitamina koji, uz održavanje ravnoteže serotonina, utječu na zdravlje živčanog sustava. Najbolje ih je unijeti putem piletine, lisnatog zelenog povrća, avokada i banana.
Novi komentar