Metro-portal.hr

objavljeno 27.01.2014. 14:34:00
SREĆA

Hrana koja potiče pozitivne osjećaje

Obično tugu pokušavamo utopiti u slatkišima (neki u alkoholu), no evo što kažu nutricionisti - koja će vas hrana stvarno oraspoložiti

Losos će nam pomoći da se osjećamo sretnije
Losos će nam pomoći da se osjećamo sretnije (Arhiva)

Kad nam raspoloženje padne na nulu, ili čak ispod toga, obično se lovimo slatkiša ne bismo li u njima našli izlaz iz tuge. Neki se, doduše, love flaše, no to je definitivno pogrešan način ispiranja tuge iz nas.

No, što o slatkišima i tuzi misle nutricionisti? Ako pitate Karen Sullivan i Gill Paul, one će se ipak odlučiti za neku drugu hranu.

Ključ dobrog raspoloženja je hormon serotonin, poznat i kao hormon sreće, čiji je posao osjećaj zadovoljstva i regulacija apetita. 

Najbolje ćemo potaknuti proizvodnju serotonina konzumacijom aminokiselina koje ćemo pronaći u hrani bogatoj proteinima poput ribe ili mesa, ali i prokulica i leće. Najviše aminokiselina imaju proizvodi od konoplje, koji sadrže apsolutno sve kiseline, uključujući i devet esencijalnih koje naše tijelo ne može sintetizirati. 

Od ribe birajte onu punu omega-3 masnih kiselina koje dodatno stimuliranu proizvodnju serotonina poput haringe, bakalara ili lososa koja će uz to regulirati funkciju moždanih stanica stvaranjem dodatni veza među njima.

Uz to, opskrbite tijelo skupinom B vitamina koji, uz održavanje ravnoteže serotonina, utječu na zdravlje živčanog sustava. Najbolje ih je unijeti putem piletine, lisnatog zelenog povrća, avokada i banana. 

27.01.2014. 14:34:00
http://metro-portal.hr/hrana-koja-potice-pozitivne-osjecaje/82931/