« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
vjebanje

Hrana koja pomlađuje 5. dio

Iako nije hrana sama po sebi, vježbanje je jedna od najbitnijih odrednica vječne mladosti. Nismo svi rođeni sportaši niti svi imamo volju za svakodnevnim znojenjem, ali...

Fotografija vijesti
Više o

vježbanje

,

vječna mladost

,

trčanje

,

hrana koja pomlađuje

,

aktivan život

Aktivan život održava čvrstu muskulaturu, ubrzava metabolizam, održava srce i pluća zdravima, regulira tjelesnu težinu. Nedavna istraživanja otkrila su da trčanje podržava dug i neovisan život. Istraživači Stanford instituta za medicinu pratili su niz ljudi koji su se bavili trčanjem kao i one koji nisu kroz 21 godinu te otkrili da stariji trkači imaju mlađe tijelo za čak 16 godina od onih koji se nisu bavili trčanjem kroz život.

Također, živjeli su duže za čak 19 godina. U prosjeku, umrlo ih je 15% naspram 34% ne trkača. Aktivnim ljudima manja je mogućnost smrti uzrokovane srčanim bolestima, moždanim udarom, od raka kao i raznih neuroloških poremećaja.

Dok ova studija predlaže trčanje, jedna druga, američke Udruge za srčana oboljenja u suradnji s američkim Univerzitetom sportske medicine predlaže 30 minuta ili više umjerenih aerobnih aktivnosti, 5 dana u tjednu. Osobe koje se drže ove metode živjet će dulje i kvalitetnije.

Svi se slažu da je tijelu potrebno najmanje dva puta tjedno neka fizička aktivnost. Ovo se posebno odnosi na osobe koje rade za stolom i inače se u životu malo kreću. Preporuča se tijekom radnog vremena nekoliko puta prošetati od svog stola (a da nije samo puš-pauza), istegnuti mišiće i svjesno hodati.

To znači da trebate razmišljati pokretima svoga tijela dok se krećete. Na takav način ćete pomoći regeneraciju tijela, odmoriti na brzinu moždane vijuge, a sebi produljiti kvalitetan život.

05.11.2009. 12:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh