« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
stop starenju!

Hrana koja pomlađuje 1. dio

Hrana koja vraća vaš biološki sat unazad i usto vam pomaže u gubljenju suvišnih kilograma.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dijeta

,

zdrava prehrana

,

mršavljenje

,

voće i povrće

,

vječna mladost

,

lagano mršavljenje

,

stop starenju

1. Plodovi prirode

Već je odavno poznato da punjenje tanjura povrćem i voćem blagonaklono djeluje na gubitak težine - niskokalorični su, bogati hranjivim vrijednostima i stvaraju osjećaj sitosti. No, najnovija istraživanja pokazuju da neki od njih imaju izvrsne rezultate u očuvanju mladolikosti stanica, a time i cjelokupnog izgleda.

Vjeruje se da, na primjer, borovnice imaju učinak na pojačavanje pamćenja no, zna se da su sve vrste bobičastog voća pune antioksidansa. To znači da se bore protiv slobodnih radikala, molekula koje izazivaju oštećenje stanica i povezane su s kroničnim upalama. Za razliku od upale koja dolazi kad iščašimo zglob ili tome slično, ove upale pomalo i trajno djeluju na naše stanice te ih iscrpljuju čineći ih starijim. Slobodni radikali mogu dovesti i do ozbiljnih bolesti poput raka, srčanih bolesti, dijabetesa, Alzheimera, artritisa i osteoporoze. Dakle za mlađi izgled - u borbu protiv radikala do smrti!

Bonus za bobice: prepune su vitamina C - još jednog jakog antioksidansa koji će vam pomoći u održavanju vaše kože glatkom boreći se protiv radikala koji ju oštećuju.

Da biste ostali mladoliki i dobrog vida, punite svoje tanjure špinatom i drugim povrćem tamnog mesnatog lista. Takvo povrće je vrhunski izvor luteina i zeaksanatina, biljnih pigmenata koji štite vaše oči od štetnog utjecaja UV zraka (a samim time i bora oko očiju). Lisnato povrće također je bogato i vitaminom K koji igra važnu ulogu u očuvanju kostiju i sprječavanju lomova.

30.07.2009. 10:26:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh