« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
LAŽNE NALJEPNICE

Gotova hrana ima više kalorija nego što proizvođači navode

Ako na proizvodu piše da ima 500 kalorija, stvarna vrijednost je dosta viša

(Wikipedia)
Više o

dijeta

,

zdrava prehrana

,

kalorije

Kada kupujemo majicu veličine 38, očekujemo da se doista radi o broju 38, kada kupujemo auto sa šest cilindara, vjerujemo da toliko i ima, ali kada kupujemo namirnice s određenim brojem kalorija, moramo očekivati puno više, tvrdi se u studiji američkog Human Nutrition Research centra.

Naime, proizvođači smrznute, gotove hrane na naljepnicama o nutritivnim vrijednostima, broj kalorija smanjuju za prosječnih 8%, dok restorani to čine za čak 18%, piše Journal of the American Diabetic Association.

U istraživanju je ispitano 29 restorana i deset gotovih, smrznutih proizvoda pri čemu su odabrane upravo one namirnice koje najčešće kupuju osobe na dijeti i koje sadrže do 500 kalorija.

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da ručak od navodnih 500 kalorija sadrži čak 18% više, dok je kod smrznute hrane taj iznos nešto niži (8%). Iako se po pojedninačnom odborku radi o "prijevari" od samo 40-tak kalorija, kumulativni iznos kalorija unesenih u samo jednoj godini može biti poguban za svaku dijetu.

"Ukoliko konzumiramo samo 5% više kalorija od preporučenih 2000 na dan, tijekom godine ćemo se udebljati pet kilograma - samo zbog pogrešnog etiketiranja", upozorava Susan Roberts, voditeljica istraživanja.

Kako zakonodavac u načelu ne provjerava istinitost nutritivnih vrijednosti na etiketi, proizvođači nemaju razloga biti sasvim precizni u navođenju kalorija.

07.01.2010. 11:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh