Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2010. 11:08:00
LAŽNE NALJEPNICE

Gotova hrana ima više kalorija nego što proizvođači navode

Ako na proizvodu piše da ima 500 kalorija, stvarna vrijednost je dosta viša

(Wikipedia)

Kada kupujemo majicu veličine 38, očekujemo da se doista radi o broju 38, kada kupujemo auto sa šest cilindara, vjerujemo da toliko i ima, ali kada kupujemo namirnice s određenim brojem kalorija, moramo očekivati puno više, tvrdi se u studiji američkog Human Nutrition Research centra.

Naime, proizvođači smrznute, gotove hrane na naljepnicama o nutritivnim vrijednostima, broj kalorija smanjuju za prosječnih 8%, dok restorani to čine za čak 18%, piše Journal of the American Diabetic Association.

U istraživanju je ispitano 29 restorana i deset gotovih, smrznutih proizvoda pri čemu su odabrane upravo one namirnice koje najčešće kupuju osobe na dijeti i koje sadrže do 500 kalorija.

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da ručak od navodnih 500 kalorija sadrži čak 18% više, dok je kod smrznute hrane taj iznos nešto niži (8%). Iako se po pojedninačnom odborku radi o "prijevari" od samo 40-tak kalorija, kumulativni iznos kalorija unesenih u samo jednoj godini može biti poguban za svaku dijetu.

"Ukoliko konzumiramo samo 5% više kalorija od preporučenih 2000 na dan, tijekom godine ćemo se udebljati pet kilograma - samo zbog pogrešnog etiketiranja", upozorava Susan Roberts, voditeljica istraživanja.

Kako zakonodavac u načelu ne provjerava istinitost nutritivnih vrijednosti na etiketi, proizvođači nemaju razloga biti sasvim precizni u navođenju kalorija.

07.01.2010. 11:08:00
http://metro-portal.hr/hrana-ima-vise-kalorija-nego-sto-proizvodjaci-navode/30156/