« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
IGF2

Hormonom do super-mozga

Hoće li dobro pamćenje u budućnosti biti rezultat samo jedne pilule?

Znanstvenici se nadaju kako bi ovo otkriće moglo dovesti do novih lijekova kojima bi se moglo stimulirati pamćenje
Znanstvenici se nadaju kako bi ovo otkriće moglo dovesti do novih lijekova kojima bi se moglo stimulirati pamćenje (Shutterstock)
Više o

pamćenje

,

mozak

,

hormoni

,

memorija

Naime, znanstvenici su otkrili da su štakori kojima je injektiran određeni hormon, imali bolje pamćenje, čak i dva tjedna nakon ovog procesa. Hormon koji potiče memoriju jest IGF2, koji igra važnu ulogu u razvoju mozga.

Istraživači navode da bolje razumijevanje načina na koji ova kemikalija funkcionira može dovesti do lijekova koji bi mogli povećati i poboljšati funkcioniranje mozga, posebice kod osoba s Alzheimerovom ili drugim neurodegenerativnim bolestima.

Tim znanstvenika koje predvodi Cristina Alberini sa Sveučilišta New York pretpostavlja da je hormon IGF2 podigao sposobnost pamćenja kod štakora mjenjajući proces stvaranja memorije u hipokampusu, dijelu mozga koji je zadužen za pamćenje mjesta, ljudi i stvari.

Tijekom dva tjedna hipokampus pretvara kratkotrajno pamćenje u dugotrajno, kako kod glodavaca, tako i kod ljudi. No kada je IGF2 injektiran u tom periodu, životinje su imale znatno poboljšanu memoriju.

No većina identificiranih hormona čini suprotno: blokiraju stvaranje memorije. "Poboljšanje je rijetkost. U većini slučajeva kada pokušavate manipulirati pamćenjem dolazi do deficita...lakše je oštetiti nego poboljšati memoriju. Stoga je ovo doista iznenađujuće. Mislim da smo na pragu stvaranja esencijalnih gradivih blokova kojima ćemo moći pozitivno utjecati na stvaranje pamćenja u hipokampusu", dodaje Alberini.

29.01.2011. 07:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh